Frans vierde kwartaal BBP overtreft verwachtingen door consumenten

15-02-2010 14:11
Mede doordat shoppers veel geld hebben besteed en doordat het tempo waarin bedrijven hun voorraden hebben teruggebracht is afgenomen is de Franse economie ietwat meer gegroeid in het vierde kwartaal van 2009, volgens officiële cijfers van vandaag. Het bruto binnenlands product (BBP) is in het vierde kwartaal 0.6% gestegen ten opzichte van het vorige kwartaal, volgens Institut National de la Statistique et des Études Économiques (INSEE), waarmee de verwachtingen voor een stijging van 0.5% zijn overtroffen, nadat het derde kwartaal een gecorrigeerde stijging van 0.2% liet zien.

BBP

“Het goede nieuws staat in contrast met de extreem teleurstellende cijfers in Duitsland,” zo zei Aurel BGC econoom Jean-Louis Mourier.
Het Duitse BBP is ongewijzigd gebleven in het vierde kwartaal, terwijl een groei van 0.2% was voorspeld. Het Franse rapport laat zien dat de economie 2.2% is gekrompen in 2009, wat het slechtste resultaat is in het tijdperk na de Tweedewereldoorlog.
Franse huishoudbestedingen zijn 0.9% gestegen, nadat ze slechts 0.1% waren gestegen in het derde kwartaal.

Sloopregeling

Analisten zijn ietwat bezorgd over het feit dat de recente cijfers deels het gevolg zijn van de sterke autoverkoop, gestimuleerd door de sloopregeling, die werd ingevoerd om de economie te steunen tijdens de mondiale financiële crisis. De sloopregeling wordt in 2010 uitgefaseerd en autoproducenten zoals Renault hebben gewaarschuwd voor onzekere vooruitzichten voor dit jaar.

Voorraadniveaus

Het BBP is ook gestegen als gevolg van een 0.9% bijdrage van schommelingen in voorraadniveaus, volgens het INSEE. Het terugbrengen van de voorraden is doorgegaan, maar in een lager tempo dan voorheen, zo blijkt uit het rapport.
De industriële productie cijfers voor december hebben een onverwachte daling laten zien, wat een teken is dat bedrijven nog niet zijn begonnen met het aanvullen van de voorraden met het oog op een eventuele toename van de vraag.
“Zonder de bijdrage van voorraden zou het BBP 0.3% zijn gedaald. De stijging van het voorraadaandeel in het BBP betekent niet dat bedrijven de voorraden hebben vergroot,” zo zei Alexander Law, econoom voor Xerfi. De gestegen consumptie heeft bijgedragen aan de 3.3% stijging van de import. Maar de export heeft het minder goed gedaan, aangezien het slechts 0.5% is gestegen, terwijl het 1.8% steeg in het derde kwartaal.

Werkgelegenheid

Consumenten hebben fors uitgegeven ondanks dat het negatieve nieuws inzake de arbeidsmarkt doorging. Een afzonderlijk INSEE rapport laat zien dat de werkgelegenheid, exclusief de agrarische sector, 0.4% is afgenomen in het vierde kwartaal. President Nicolas Sarkozy heeft aangegeven dat de arbeidsmarkt aan het einde van dit jaar zal verbeteren. Maar analisten zijn bezorgd dat elke verdere verslechtering van de arbeidsmarkt een negatief effect zal hebben, wat ten koste gaat van de winkelbudgets.

Zwakkere groei

De werkloosheid in combinatie met het uitfaseren van de sloopregeling zou kunnen leiden tot een zwakkere groei aan het begin van 2010.
“De groei zal waarschijnlijk iets minder zijn in het eerste kwartaal,” zo zei BNP Paribas econoom Dominique Barbet. “Frankrijk heeft de crisis nog niet achter zich gelaten, wat blijkt uit de werkgelegenheidscijfers. Deze zijn teleurstellend en het is het zevende opeenvolgende kwartaal dat de werkgelegenheid is afgenomen, wat uiteindelijk z’n tol zal eisen.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Frans vierde kwartaal BBP overtreft verwachtingen door consumenten' bijdraagt aan uw kennis.