Euro daalt door Griekse tragedie

11-02-2010 16:25
Het voordeel, dat de Euro verkreeg door hoop dat de EU Griekenland zou helpen bij de fiscale crisis, is vandaag verloren gegaan na speculaties dat het onderwerp niet besproken zou worden tijdens de eurozone bijeenkomst van morgen, wat een negatief effect heeft op het vertrouwen onder handelaren die hadden gerekend op een spoedig einde van het pessimistische scenario inzake het Griekse begrotingstekort.

Grieks begrotingstekort

Een Duitse official maakte bekend dat oplossingen voor het groeiend Grieks begrotingstekort niet voorgesteld zouden worden tijdens de EU bijeenkomst van donderdag, zelfs niet als het onderwerp besproken wordt. Hierdoor is de Euro gedaald ten opzichte van diverse belangrijke valuta’s na een rally waarin de Euro gisteren vooral steeg ten opzichte van de Yen en de Greenback. De Dollar heeft het merendeel van de verliezen van gisteren ten opzichte van de Euro goedgemaakt, ondanks negatieve handelsbalans cijfers die gisteren in de VS werden gepubliceerd, waarmee duidelijk werd gemaakt dat handelaren zich veel meer zorgen maken over de situatie in Griekenland dan normaal gesproken over relevante economische data.

EU bijeenkomst

De EU bijeenkomst van morgen, met of zonder Griekenland als hoofdonderwerp, zal de koersen van de Euro voor de volgende week bepalen. Maar als de meeste handelaren de situatie te gecompliceerd en negatief vinden, zelfs als de ECB eventueel met een reddingsplan komt, zal de Euro waarschijnlijk blijven dalen.

Optimisme onder handelaren

Nadat risicoaversie diverse handelssessie heeft gedomineerd, wat een negatief effect had op valuta’s van opkomende markten, is het optimisme onder handelaren teruggekeerd door verwachtingen dat een voorstel van de EU Griekenland zal redden. Hierdoor is de aantrekkelijkheid van risicovollere investeringen verbeterd, waardoor de Won beter heeft gepresteerd dan andere Aziatische valuta’s.

Reddingsplan

De volgende dagen zullen bepalend zijn voor het marktsentiment onder handelaren, doordat een EU bijeenkomst deze week waarschijnlijk zal resulteren in een reddingsplan van enkele EU leden om Griekenland te redden van de fiscale crisis, als het land erin slaagt om de verwachte maatregelen te implementeren van centrale bankiers van de eurozone. Door deze verwachtingen is de Won vandaag aanzienlijk gestegen ten opzichte van een zwakkere Greenback, doordat optimisme het marktsentiment heeft verschoven nadat de Euro en andere valuta’s met een hoog rendement, zoals de Zuid Koreaanse Won, meer dan een week lang zijn gedaald.

Zuid Koreaanse Won

De Zuid Koreaanse valuta wordt sterk geassocieerd met de economische situatie in de eurozone. Van de ene kant is de eurozone de belangrijkste bestemming voor de Zuid Koreaanse productie, variërend van elektronicaproducten tot zware machines. Terwijl van de andere kant het financieel profiel van Zuid Korea als een opkomende markt wordt beschouwd en daarom een minder conservatieve investering is, en beter presteert als risicobehoefte de boventoon voert.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Euro daalt door Griekse tragedie' bijdraagt aan uw kennis.