Canadees consumentenvertrouwen gedaald door zorg om baan

02-02-2010 13:56
Canadezen zijn in januari iets minder optimistisch geworden met betrekking tot de economie en werk, en meer bezorgd geworden over hun schuldenlast, zo blijkt vandaag uit een enquête inzake het consumentenvertrouwen. De Monthly Canadian Consumer Outlook Index van de Royal Bank of Canada (RBC) is twee punten gedaald tot 106 ten opzichte van december.

Canadese economie

Het vertrouwen inzake de economie is afgenomen gezien het feit dat in januari 52% de economie als ‘slecht’ bestempelde en 48% als ‘goed’. In december werd de economie door 51% als ‘goed’ gezien en 49% beoordeelde de economie als ‘slecht’.
Ook verwacht 56% van de Canadezen dat de economie dit jaar verbetert, ten opzichte van 60% in december. RBC wijdt het gedaalde optimisme aan het feit dat meer Canadezen grote aankopen uitstellen, zoals auto’s, vakanties en apparatuur, als gevolg van de huidige economische omstandigheden.
Het percentage mensen dat verwacht dat de economie zal verslechteren is ongewijzigd gebleven op 17%.

Zorg om baan

Cijfers van vorige week lieten zien dat het tempo waarmee de Canadese economie herstelt is toegenomen in november. De beter dan verwachte groeicijfers hebben een positief effect gehad op de verwachtingen inzake een stabiele groei in het laatste kwartaal van vorig jaar, terwijl de werkgelegenheidscijfers van deze week een verdere verbetering zouden moeten laten zien.
Iets meer dan één op de vier Canadezen, ofwel 26%, geeft aan dat een lid van het huishouden zorgen heeft over het behoud van hun baan, wat een stijging is ten opzichte van 21% in december. Zorgen over het behoud van werk is in elke provincie toegenomen.
Bijna 60% van de ondervraagden is bezorgd over de schuldenlast, hoewel mensen ouder dan 55 minder zorgen hebben, wat waarschijnlijk het gevolg is van het feit dat er minder mensen van 55 jaar en ouder zijn met een zware schuldenlast.

Royal Bank of Canada

Het onderzoek komt enkele weken nadat de Bank of Canada waarschuwde voor schulden van huishoudens. Gouverneur Mark Carney adviseerde de Canadese bevolking om hun persoonlijke financiën zo te regelen dat deze ook betaalbaar blijven in ‘normale tijden’ als de centrale bank de rente weer verhoogd.
De rentekoersen in Canada zijn historisch laag sinds april en de centrale bank heeft beloofd de koersen te handhaven tot eind juni, zolang het gevaar van inflatie aanwezig blijft.
De RBC index is gebaseerd op een online enquête onder 1.014 Canadezen van 18 jaar en ouder, uitgevoerd tussen 8 en 14 januari.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Canadees consumentenvertrouwen gedaald door zorg om baan' bijdraagt aan uw kennis.