Britse Pond nieuw begrotingstekort slachtoffer

28-02-2010 12:12
De Britse valuta is verder gedaald door speculaties dat een nieuwe lange termijn crisis waarschijnlijk zal ontstaan in het Verenigd Koninkrijk als gevolg van zorgen over het begrotingstekort, dat het economisch herstel ernstig zal verstoren, waardoor het Pond vooral ten opzichte van ‘veilige’ valuta’s is gedaald.

Begrotingstekorten

Nadat begrotingstekorten in de eurozone de koers van de Euro negatief beïnvloedden in december, lijkt het Verenigd Koninkrijk het volgende slachtoffer te worden van een financiële crisis, die waarschijnlijk zal leiden tot de laagste koersen van het Pond in jaren. Het Pond heeft de laagste koers in meer dan twee decennia bereikt ten opzichte van de Australische Dollar en daalt fors ten opzichte van de Amerikaanse Dollar, valuta’s van opkomende markten en ten opzichte van de veiligste valuta in forex markten, de Japanse Yen. Analisten hebben gesuggereerd dat het stijgend begrotingstekort de Bank of England zal dwingen het opkoopprogramma voor illiquide bankvorderingen te hervatten, waardoor Pond geprijsde assets veel minder aantrekkelijk zijn geworden.

Pond

Het is een feit dat het Pond waarschijnlijk te maken zal krijgen met dezelfde problemen als de Euro, doordat noch de ECB noch de BoE een haalbaar plan heeft om de begrotingstekorten voorlopig weg te werken. Het zal geen verrassing zijn als het Pond de laagste koersen in jaren bereikt ten opzichte van de belangrijkste concurrenten.

Canadese Dollar

De Canadese Dollar heeft de laagste koers in twee weken bereikt ten opzichte van de Amerikaanse Dollar, doordat pessimisme ten aanzien van de mondiale economie een negatief effect heeft op de vooruitzichten van valuta’s die geassocieerd worden met groei. Een mooi voorbeeld hiervan is de Loonie, gezien het feit dat Canada één van werelds belangrijkste leveranciers van grondstoffen en bulkgoederen is.

Risicoaversie

Deze handelssessie is opnieuw gedomineerd door risicoaversie als gevolg van zorgen over de toestand van de Europese economie, die er toe leiden dat handelaren risicovollere investeringen in buitenlandse valutamarkten vermijden. De Yen was van de 16 belangrijkste valuta’s één van de best presterende valuta’s, als gevolg van speculaties dat de Griekse crisis over zal slaan op andere EU landen, en zelfs op landen buiten Europa. Dit had een positief effect op Japanse investeringen, waardoor de Yen tot de best presterende valuta’s behoorde van de 16 belangrijkste valuta’s. De daling van de Loonie koers is wat afgezwakt als gevolg van statements in de VS die suggereerden dat de rente op korte termijn niet verhoogd zal worden door de Federal Reserve, waardoor de Loonie in staat was om een deel van de eerder geleden verliezen ten opzichte van de Amerikaanse Dollar goed te maken.

Loonie

Griekenland domineert nog altijd het nieuws met de begrotingscrisis, waardoor risicoaversie onder investeerders wordt gestimuleerd, volgens analisten. De Loonie daalt mogelijk verder door internationale gebeurtenissen, aangezien er weinig binnenlandse speculaties zijn die een positief effect kunnen hebben op de Canadese valuta.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Britse Pond nieuw begrotingstekort slachtoffer' bijdraagt aan uw kennis.