Britse detailhandelsverkoop daalt fors door sneeuwval

25-02-2010 14:02
Het slechte winterweer heeft ervoor gezorgd dat de Britse detailhandelsverkoop tussen december en januari met 1.8% is gedaald; de scherpste daling in 18 maanden, volgens officiële cijfers. De daling was drie keer groter dan analisten hadden voorspeld. De cijfers zijn negatief beïnvloed door benzinecijfers die voor de eerste keer zijn meegerekend in de officiële cijfers, doordat automobilisten door de sneeuw de auto vaker thuis lieten staan. De cijfers van het bureau voor nationale statistieken bevestigen de zorgen over de kwetsbaarheid van het herstel van de Britse economie.

Verkoop

De verkoop naar waarde is 0.9% gestegen ten opzichte van januari 2009. De verkoop van brandstof is 11.1% gedaald op maandbasis. Zonder de verkoop van brandstof mee te rekenen is de detailhandelsverkoop met 1.2% gedaald.
De verkoop van voedingsmiddelen is met 2.4% gedaald, maar het bureau voor nationale statistieken heeft aangegeven dat het koude weer de verkoop van kleding heeft gestimuleerd.

BTW verhoging

De periode heeft betrekking op de eerste maand waarin de BTW weer 17.5% bedroeg nadat deze tijdelijk was verlaagd tot 15%. Gedacht wordt dat hierdoor de verkoop in december is toegenomen maar dat hierdoor de verkoop in januari negatief is beïnvloed.
De cijfers volgen na het nieuws dat de Britse inflatie is gestegen tot 3.5%, dat de overheid in januari nog eens £4.3 miljard heeft geleend om het groeiend gat in de Britse financiën te dichten, en dat het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering onverwachts is gestegen.

Detailhandelsverkoop

“De detailhandelsverkoop cijfers van januari vormen het einde van een week van behoorlijk negatief nieuws inzake de Britse economie,” zo zei Jonathan Loynes, hoofdeconoom Europa bij Capital Economics.
“Natuurlijk hadden we verwacht dat de verkoopcijfers van januari negatief zouden uitvallen na de BTW verhoging en door het slechte weer. Maar de daling is nog groter dan de detailhandelsonderzoeken hadden verwacht.”

Dubbele terugval

Hij voegde eraan toe dat de verkoop de komende maanden zou kunnen herstellen, maar dat de bestedingen langzaam zullen toenemen als gevolg van de langzaam stijgende salarissen en de stijgende prijzen.
“Deze cijfers leiden tot een zwak begin van het eerste kwartaal van dit jaar, wat de kans op een dubbele terugval vergroot,” zo zei Loynes.
Een dubbele terugval betekent dat de economie in recessie weer opnieuw groeit, om vervolgens weer snel te krimpen.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Britse detailhandelsverkoop daalt fors door sneeuwval' bijdraagt aan uw kennis.