Vierde stijging Taiwanese productie

26-01-2010 15:30
De Taiwanese industriële productie is voor de vierde opeenvolgende maand gestegen, gestimuleerd door toegenomen orders voor elektronische componenten, computers en mobiele telefoons. De productie is met 47.3% gestegen in december ten opzichte van een jaar eerder, na de gecorrigeerde stijging van 31.4% in november, volgens cijfers van het Ministry of Economic Affairs. De mediaan van negen voorspellingen kwam uit op een stijging van 40.9%.

Bruto binnenlands product (BBP)

Het herstel van de mondiale economie heeft een positief effect gehad op bedrijven in Taiwan, waar het bruto binnenlands product (BBP) voor meer dan de helft uit export bestaat, waardoor de productie en het aantal banen zijn toegenomen. Prime View International Co., de leverancier van beeldschermen aan Sony Corporation’s Reader en Amazon’s Kindle e-book readers, wil de capaciteit verdrievoudigen dit jaar door de toegenomen orders, volgens directeur Scott Liu.
Het Taiwanese bruto binnenlands product is in het derde kwartaal 1.29% gedaald ten opzichte van een jaar eerder; de kleinste daling in een jaar. De gestegen Chinese vraag naar elektronica geeft aan dat het eiland binnenkort mogelijk de recessie achter zich laat. De export is met 46.9% gestegen in december, de grootste stijging in meer dan 14 jaar.

Industriële productie

“De gestegen industriële productie is vooral het gevolg van het herstel in de elektronica sector,” zo stelde Wai Ho Leong, econoom voor Barclays Plc. in Singapore, in een rapport. “Bedrijven profiteren van de sterke vraag vanuit het buitenland.”

Elektronica producenten

De productie van elektronica producten is met 50.2% gestegen ten opzichte van een jaar geleden, na in november met 34.4% gestegen te zijn. Productie in de mijn- en steenwinning is met 13.1% toegenomen. De bouwsector is met 11.4% gestegen.

Investeringen fabrieksoutillage

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited, in marktwaarde het grootste bedrijf van Taiwan met klanten zoals Intel Corp. en Qualcomm Inc., zei vorige maand dat de investeringen in fabrieksoutillage veel hoger zullen zijn dan de $2.7 miljard van afgelopen jaar en dat waarschijnlijk 3.000 ingenieurs worden aangenomen.

Werkloosheidspercentage

Het werkloosheidspercentage in Taiwan is in december voor de derde maand gedaald doordat exporteurs meer mensen aannamen om de toegenomen internationale vraag naar Taiwanese elektronica producten op te vangen.
De cijfers van vandaag werden gepubliceerd na het sluiten van de handel op de aandelenbeurs. De Taiwan Capitalization Weighted Stock Index (TAIEX) is 0.7% gedaald tot vlak bij 7,872.99. De Taiwanese Dollar is 0.1% gestegen tot T$31.949 ten opzichte van de Amerikaanse Dollar om 2:49 p.m. lokale tijd, volgens Taipei Forex Inc.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Vierde stijging Taiwanese productie' bijdraagt aan uw kennis.