Vertrouwen Frans bedrijfsleven stijgt meer dan verwacht

22-01-2010 14:43
Het vertrouwen onder Franse bedrijven is meer gestegen dan de voorspellingen van economen in januari, na signalen dat het herstel versnelt na de ergste recessie in zes decennia. De index inzake het sentiment onder Franse fabrieksmanagers is gestegen tot 92, ten opzichte van een gecorrigeerde waarde van 88 in december, zo heeft het in Parijs gevestigde bureau voor de statistiek, INSEE, vandaag bekend gemaakt. Economen hadden een waarde van 90 verwacht, volgens de mediaan van 18 voorspellingen.

Franse economie

De Franse economie liet de recessie vorig jaar achter zich en groeide met 0.3% in het tweede en derde kwartaal. Het ministerie van financiën heeft deze week aangegeven dat de groei versnelde in het laatste kwartaal van 2009, waarna het de voorspelling voor 2010 verhoogde. Men verwacht nu dat de tweede grootste economie van Europa dit jaar 1.4% zal groeien.

Herstel wereldhandel

“De Franse industrie profiteert van het herstel van de wereldhandel,” zo zei Joost Beaumont, econoom voor Fortis Bank Nederland in Amsterdam. “Groei zal voornamelijk het gevolg moeten zijn van de vraag uit het buitenland.”

Obligaties – effecten

Franse obligaties zijn gestegen na het rapport, waardoor het rendement op de referentie 10-jaar obligatie vervaldatum 2019 twee basispunten is gedaald tot 3.43%. Een basispunt is 0.01 procentpunt. Het gemiddelde rendement op de Franse 10-jaar obligatie was 37.18 basispunten meer dan de Duitse 10-jaar effecten in 2009. De spread bedroeg vandaag 23.5 basispunten.

Voorraden

“Producenten zien dat de handel aanzienlijk verbetert,” volgens INSEE. “Voorraden gereed product zijn nog altijd beperkt, terwijl orders, in het algemeen en buitenlandse orders, toenemen maar nog altijd relatief beperkt zijn.”
Het niveau inzake buitenlandse orders vertoont een waarde van -48, wat een stijging ten opzichte van -58 in december betekent, volgens INSEE.

Banenverlies

De binnenlandse vraag mag dan wel beperkt worden door de stijgende werkloosheid, het ministerie van financiën verwacht dat Frankrijk dit jaar 71.000 banen zal verliezen, vooral in het eerste half jaar, nadat het in 2009 373.000 banen verloor. “Er is sprake van een herstel, het is alleen de vraag hoe sterk het herstel zal zijn,” volgens Pierre-Olivier Beffy, hoofdeconoom van Exane BNP Paribas in Parijs. “De voorraden nemen toe in de VS en in Europa zijn we positief gestemd voor wat betreft de Duitse en Franse vooruitzichten.”
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Vertrouwen Frans bedrijfsleven stijgt meer dan verwacht' bijdraagt aan uw kennis.