IMF stelt voorspellingen wereldeconomie naar boven bij

28-01-2010 12:22
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de voorspelling inzake de groei van de mondiale economie in 2010 verhoogd. Het voorspelt nu dat de wereldeconomie met 3.9% zal groeien dit jaar, in vergelijking met de groei van 3.1% die in oktober werd voorspeld. Het meest recente cijfer is afkomstig uit het laatste World Economic Outlook rapport van het IMF, dat aangeeft dat de groei wordt aangevoerd door China.

International Labour Organization

Uit het afzonderlijke International Labour Organization (ILO) rapport blijkt dat vorig jaar 27 miljoen mensen hun baan verloren.
Het ILO geeft verder aan dat ongeveer 212 miljoen mensen werkloos waren aan het einde van vorig jaar. Verwacht wordt dat de werkloosheid in 2010 ongeveer overeen zal komen met die van vorig jaar, licht stijgend tot 213 miljoen.

VS – China

Volgens het IMF groeien de economieën van welvarende landen vrij langzaam. Het verwacht nu dat de Amerikaanse economie, de grootste economie ter wereld, 2.7% zal groeien dit jaar, in vergelijking met de vorige groeiprognose van 1.5%.
Voor China voorspelt het IMF een groei van 10% in 2010, waarna het in 2011 met 9.7% zal groeien. “Het herstel van de mondiale economie is beter dan eerder werd verwacht, maar het tempo van de groei verschilt per regio,” volgens het IMF.

Britse economie

De meest recente economische voorspellingen volgen na de officiële cijfers die laten zien dat het Verenigd Koninkrijk in het laatste kwartaal van vorig jaar de recessie achter zich heeft gelaten, waarbij de economie 0.1% is gegroeid, wat minder is dan werd verwacht.
Het IMF voorspelt nu dat de Britse economie dit jaar met 1.3% zal groeien, in vergelijking met de groei van 0.9% die in oktober werd voorspeld.

Euro zone

Voor de 16 Europese landen die de Euro als munteenheid hebben, verwacht het IMF dat de Euro zone economie 1% zal groeien dit jaar, wat hoger is dan de eerder voorspelde 0.3%.
Een van de belangrijkste oorzaken voor de naar boven bijgestelde prognoses is de ‘ongewone’ hoeveelheid steunmaatregelen, die volgens het IMF gecontinueerd moeten worden.
“Een belangrijk gevaar is het te snel en inconsistent terugtrekken van economische stimuleringsmaatregelen, wat mogelijk de groei en herbalancering van de mondiale economie in gevaar brengt,” volgens het IMF.

Commerciële banken

Uit de door het IMF afzonderlijk gepubliceerde update van het Global Financial Stability Report, blijkt dat commerciële banken over de hele wereld mogelijk additioneel een ‘substantiële’ hoeveelheid kapitaal moeten aanhouden om het voortdurend herstel van de kredietmarkten en de wereldeconomie te stimuleren.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'IMF stelt voorspellingen wereldeconomie naar boven bij' bijdraagt aan uw kennis.