Duitse werkloosheid stijgt in December

07-01-2010 09:04
Het aantal Duitsers zonder werk is in december met 60.000 toegenomen te midden van de mondiale economische recessie, waarmee de werkloosheid is gestegen tot 7.8%, volgens officiële cijfers van vandaag. Het was de zesde opeenvolgende stijging van het werkloosheidscijfer. Het voor seizoensinvloeden gecorrigeerde werkloosheidscijfer is ongewijzigd gebleven op 8.1% ten opzichte van de vorige maand.

Duitse werkloosheid

Het federale arbeidsbureau zei dat werkloosheid in Duitsland met 0.2 procentpunten is toegenomen ten opzichte van november. In totaal 3.27 miljoen mensen waren aan het einde van vorig jaar werkloos in Duitsland, in vergelijking met 3.22 miljoen in november.
Over heel 2009 waren gemiddeld 3.423 miljoen Duitsers werkloos; een stijging van 155.000 in vergelijking met 2008.

Arbeidsmarkt

Het huidige werkloosheidscijfer komt in de buurt van het gevoelige niveau van 8% maar is minder dan verwacht. “Ondanks de diepe recessie is de arbeidsmarkt robuust gebleven in 2009,”zo zei Frank-Juergen Weise, directeur van het federale uitzendbureau. “Ondanks dat het aantal werklozen is toegenomen in vergelijking met vorig jaar is de stijging minder erg dan werd gevreesd.”

Korte termijn contracten

De Duitse economie, de grootste van Europa, liet in het tweede kwartaal van 2009 de recessie achter zich en is op koers om te blijven groeien. De overheid heeft gewaarschuwd dat de werkloosheid waarschijnlijk zal blijven stijgen in de komende maanden.
De eerste schattingen van het federale uitzendbureau laten zien dat 130.000 tot 140.000 Duitsers op basis van korte termijn contracten werken die zijn gefinancierd door de Duitse overheid als onderdeel van een programma ter bescherming van de werkgelegenheid.

Overheidsprogramma

Economen hebben het overheidsprogramma geroemd om het stabiliseren van de Duitse arbeidsmarkt. “Bedrijven worden gestimuleerd om het merendeel van het huidige personeelsbestand te behouden,” zo schreef Timo Klein in een onderzoeksnota van IHS Global Insight. “Door het overheidsprogramma zijn bedrijven beter in staat om vrij snel op de stijgende vraag te reageren.”
Volgens officiële overheidscijfers in december heeft Duitsland bijna €5 biljoen ($7.18 biljoen) aan het progamma besteed.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Duitse werkloosheid stijgt in December' bijdraagt aan uw kennis.