Duitse economie stagneerde waarschijnlijk in vierde kwartaal

14-01-2010 15:51
De Duitse economie is waarschijnlijk in het vierde kwartaal van vorig jaar gestagneerd, volgens het Duitse federale bureau voor de statistiek, waarmee de grootste economie van Europa het slechtste jaar sinds de Tweede Wereldoorlog afsluit. Desalniettemin voorspelde de centrale bank van Duitsland dat de Duitse economie dit jaar met 1.6% zou groeien en volgend jaar met 1.2%.

Bruto binnenlands product

Het bruto binnenlands product “blijft op het niveau van het vorig kwartaal,” zo zei Norbert Raeth, een econoom van het federale bureau voor de statistiek in Wiesbaden. Het BBP in de laatste drie maanden van 2009 is “omgeven door onzekerheid,” zo stelde hij. Het BBP is over heel 2009 met 5% gedaald, wat een scherpere daling is dan economen hadden voorspeld, nadat het in 2008 met 1.3% steeg.

Duitse economie

Nadat de Duitse economie vier opeenvolgende kwartalen was gekrompen, groeide de economie in het derde kwartaal van 2009 opnieuw nadat politici over de hele wereld biljoenen beloofden om de recessie te bestrijden. De regering van kanselier Angela Merkel besteedt €85 biljoen ($123 biljoen) om economische groei te stimuleren. Desondanks is het vertrouwen onder Duitse investeerders in december voor de derde maand afgenomen en de detailhandelsverkoop is onverwachts gedaald in november.

Herstel zwakt duidelijk af

“Totdat we niet weten wat de oorzaken zijn van de onverwachts zwakke cijfers in het vierde kwartaal, kunnen we moeilijk aangeven hoe het verder zal gaan in 2010,” volgens Stefan Bielmeier, econoom voor Deutsche Bank AG in Frankfurt. “Het is niet het begin van het einde van het herstel, maar het herstel zwakt duidelijk af.”

Euro – DAX – winst

De Euro is 0.2% gestegen ten opzichte van de Dollar na de cijfers van vandaag en heeft een koers bereikt van $1.4507 om 11:22 a.m. in Frankfurt. De Deutscher Aktienindex (DAX) is 13.37 punten gestegen tot 5956.37. Het rendement van de Duitse 10-jaar referentie obligatie is 0.2 basispunten gestegen tot 3.33%.

Economische omstandigheden

Metro AG, de grootste detailhandelaar in Duitsland, zei gisteren dat het verwachtte dat de economische omstandigheden dit jaar “zwaar zullen blijven”. De winst van het in Düsseldorf gevestigde bedrijf is in het vierde kwartaal met 3.4% gedaald.
Door steunmaatregelen van de overheid is private consumptie met 0.4% gestegen in 2009, terwijl de export het afgelopen jaar met 14.7% is gedaald.

Internationaal Monetair Fonds (IMF)

De Duitse verkoop in het buitenland profiteert mogelijk van de herstellende mondiale economie. Het in Washington gevestigde Internationaal Monetair Fonds (IMF) verhoogt mogelijk later deze maand de prognose van een 3.1% groei van de mondiale economie, zo stelde deputy managing director John Lipsky op 6 januari.
De Bundesbank zei afgelopen maand dat de vooruitzichten “zichtbaar zijn verbeterd,” en het voorspelde een economische groei van 1.6% voor dit jaar en 1.2% in 2011.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Duitse economie stagneerde waarschijnlijk in vierde kwartaal' bijdraagt aan uw kennis.