Zwitserse overheid stelt groeivoorspellingen 2010 naar boven bij

15-12-2009 15:17
De Zwitserse overheid heeft de voorspelling voor de economische groei in 2010 naar boven bijgesteld doordat het mondiaal herstel versnelt, hoewel het waarschuwde dat een herstel gestaag zou kunnen verlopen tot 2011. Het bruto binnenlands product zou met 0.7% groeien volgend jaar en met 2.0% in 2011, volgens State Secretariat for Economic Affairs (SECO).

Vrij bescheiden

“De groeivoorspellingen, vooral voor 2010, zijn vrij bescheiden omdat verwacht wordt dat de dynamiek in de mondiale economie op een vrij laag niveau zal blijven,” volgens het SECO.
“Er is een aanzienlijk negatief risico in de economische vooruitzichten voor wat betreft onopgeloste problemen in het internationaal financieel systeem.”

Bruto binnenlands product

Het SECO verwacht dat het bruto binnenlands product (BBP) met 1.6% zal dalen dit jaar. Dat zou de grootste daling in meer dan 30 jaar betekenen.
In september had het SECO voorspeld dat het BBP met 0.4% zou stijgen in 2010 en 1.7% zou dalen in 2009.

Zwakke factor

Het SECO verwacht verder dat de arbeidsmarkt een zwakke factor zal blijven, waarbij de huidige werkloosheid van ongeveer 4.2% zal stijgen tot ongeveer 5% aan het einde van 2010, met een stapsgewijze daling in 2011.
Verwacht wordt dat de consumentenprijzen zullen stijgen met 0.8% in 2010 en met 0.7% in 2011, terwijl deze in 2009 met 0.5% zullen dalen.

Voorspellingen centrale bank

De laatste voorspellingen door de overheid komen overeen met die van de Zwitserse nationale bank, die een inflatie van 0.5% voorspelt voor 2010 en 0.9% in 2011, terwijl het een economische groei van 0.5% tot 1% verwacht na een krimp van 1.5% dit jaar.
De centrale bank begon het lange proces inzake het normaliseren van het monetair beleid met de laatste kwartaalevaluatie vorige week, waarbij de bank het voornemen licht afzwakte om de stijging van de Zwitserse Franc aan te pakken ondanks dat het de rente ongewijzigd liet.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Zwitserse overheid stelt groeivoorspellingen 2010 naar boven bij' bijdraagt aan uw kennis.