Onconventionele maatregelen effectief volgens President ECB

08-12-2009 10:49
De onconventionele maatregelen van de Europese Centrale Bank zijn effectief gebleken voor de economie in cruciale tijden, zo zei de president van de ECB, Jean-Claude Trichet, maandag. Hij herhaalde dat zulke maatregelen geleidelijk en op het juiste moment afgebouwd zullen worden.

Onconventionele maatregelen

“Ze hebben het vermogen van banken ondersteund om krediet te verlenen aan de eurozone economie, waarmee de toestand van geld- en kredietmarkten het monetaire beleidsstandpunt van de Ministerraad op de juiste manier weerspiegelt,” zo zei Trichet tijdens een hoorzitting van het Economic and Monetary Affairs Committee van het Europees Parlement.

Afbouwen steunmaatregelen

Met betrekking tot het afbouwen van de steunmaatregelen zei Trichet: “Het afbouwen moet op het juiste moment gebeuren en overeenkomen met de actuele stand van zaken in plaats van met de eerder gedane voorspellingen. Het afbouwen moet geleidelijk gebeuren omdat de situatie ook geleidelijk verbetert. Bovendien blijven ‘downside risico’s’ aanwezig.
Vorige week besloot de ECB om het geleidelijk afbouwen van sommige uitzonderlijke liquiditeitsmaatregelen te initiëren, waarbij werd aangenomen dat de maatregelen minder hard nodig zouden zijn dan in het verleden.

Volledig faciliteren

De centrale bankier zei dat de ECB verder zal gaan met het volledig faciliteren van de liquiditeit van banken tegen vaste rentetarieven in alle belangrijke herfinanciering operaties zolang dit nodig is en tenminste tot medio april volgend jaar. Ten aanzien van de één jaar operaties besloot de ECB om geen verdere één jaar operaties meer aan te gaan, behalve de december operatie die al was aangekondigd.

Minder noodzakelijk

“De verbeterde financiële markten bewijzen dat niet alle liquiditeitsmaatregelen even noodzakelijk zijn zoals voorheen,” volgens Trichet. “Op dezelfde manier is het onze intentie om de zes maanden herfinanciering operaties te beëindigen nadat de laatste eind maart volgend jaar eindigt.”
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Onconventionele maatregelen effectief volgens President ECB' bijdraagt aan uw kennis.