KOF verhoogt Zwitserse economische voorspelling en Zwitserse Franc stijgt

19-12-2009 13:32
Vrijdag heeft het Zwitserse KOF instituut, de in Zürich gevestigde denktank, de voorspelling voor de Zwitserse economie verhoogd voor 2009 en 2010. Volgens de wintervoorspelling zal de Zwitserse economie 2.9% krimpen dit jaar, ten opzichte van de in september voorspelde krimp van 3.4%. De KOF voorspelde dat de recessie ergens in de tweede helft van 2009 zou eindigen. De economische groeivoorspelling voor 2010 is verhoogd van 0.1% tot 0.6%.

KOF voorspellingen

Verder zal in 2011 het bruto binnenlands product met ongeveer 1.5% groeien, volgens het instituut. De werkloosheid zal dan het hoogste niveau van 4.8% bereiken. De particuliere consumptie zal minder sterk stijgen in 2010, terwijl de Zwitserse denktank een forsere groei verwacht in 2011.
Volgens het KOF zal de prijsdruk waarschijnlijk laag blijven. De Zwitserse centrale bank zal de speelruimte gebruiken om de huidige lage rentekoersen te handhaven tot tenminste midden 2010. Het KOF instituut voorspelt een bescheiden inflatie van 0.6% in 2010, terwijl in 2011 een lichte stijging kan worden verwacht, volgens de Zwitserse denktank.

Economische groei

Op 15 december verhoogde het Zwitserse State Secretariat for Economic Affairs de groeivoorspelling voor 2010 van 0.4% tot 0.7%. Experts hadden een daling van het bruto binnenlands product van 1.6% voorspeld, iets minder dan de 1.7% daling die ze in september voorspelden.

Zwitserse Franc

De Zwitserse Franc, die wordt beschouwd als een veilige valuta, heeft vandaag geprofiteerd van risico aversie op valutamarkten en is gestegen ten opzichte van diverse valuta’s, dalend onder het niveau van 1.50 ten opzichte van de Euro, voor het eerst sinds maart.
De Zwitserse centrale bank intervenieerde niet ondanks de hoge koers van de Zwitserse valuta, in tegenstelling tot de laatste keer toen het onder de koers van 1.50 dook ten opzichte van de Euro, waardoor de vooruitzichten voor de Euro opnieuw een week vrij pessimistisch zijn gebleven.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'KOF verhoogt Zwitserse economische voorspelling en Zwitserse Franc stijgt' bijdraagt aan uw kennis.