Italiaanse werkloosheid gestegen in oktober

02-12-2009 12:54
De voor seizoensinvloeden gecorrigeerde werkloosheidcijfers in Italië zijn gestegen tot 8% in oktober, ten opzichte van 7.8% in september, volgens cijfers van Istat. Het Italiaanse bureau voor de statistiek publiceerde voor de eerste keer maandcijfers omtrent werkloosheid. De werkloosheidcijfers van oktober zijn het hoogst sinds november 2004. In vergelijking met september, is de werkloosheid 2% gestegen en 13.4% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Italiaanse werkloosheid

“De cijfers van vandaag laten zien dat het tempo van de stijging van werkloosheid in Italië toeneemt,” zo zei Marco Valli, hoofdeconoom Italië voor UniCredit. De econoom zei dat werkloosheid waarschijnlijk de komende maanden verder zal stijgen.

Industriële productie

Eerder die dag, rapporteerde Eurostat dat de voor seizoensinvloeden gecorrigeerde werkloosheid 9.8% bedroeg in oktober, onveranderd ten opzichte van september. Volgens het Duitse Federal Labor Agency is de voor seizoensinvloeden gecorrigeerde werkloosheid in het land verzwakt tot 8.1% in november ten opzichte van 8.2% in oktober. Een PMI waarde boven 50% duidt op toegenomen activiteiten, terwijl een waarde onder 50% op een afname duidt. De industriële economie heeft de eerste verbetering in operationele omstandigheden in de sector laten zien sinds februari 2008.

Purchasing Managers Index (PMI)

De Italiaanse Purchasing Managers Index (PMI) is in november gestegen tot een voor seizoensinvloeden gecorrigeerde waarde van 50.1 ten opzichte van 49.2 in oktober, zo bleek maandag uit het laatste onderzoek door Markit Economics en ADACI. Economen hadden een waarde van 50 verwacht.

Tempo herstel toegenomen

Output is in november voor de zesentwintigste maand gestegen, terwijl het aantal nieuwe orders, in zowel binnenlandse als buitenlandse markten, is toegenomen. Exportorders zijn voor het eerst sinds januari 2008 gestegen.
Andrew Self, econoom voor Markit Economics, zei: “De Italiaanse industriële verbetering heeft achtergelopen op die van Frankrijk en Duitsland maar in november is het tempo van herstel toegenomen doordat producenten profiteerden van de stijgende vraag binnen de euro zone en daarbuiten.”
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Italiaanse werkloosheid gestegen in oktober' bijdraagt aan uw kennis.