Hongaarse centrale bank verlaagt rente minder dan verwacht

23-12-2009 14:12
De Hongaarse centrale bank heeft vandaag het belangrijkste rentetarief met 25 basispunten verlaagd, terwijl een verlaging van 50 basispunten was verwacht. De Magyar Nemzeti Bank heeft de rente verlaagd van 6.50% tot 6.25% om stabiliteit te creëren in de economie die zich in een onstabiele omgeving bevindt en om inflatie te controleren, die zich momenteel boven de doelstelling van de centrale bank bevindt. Het kwam overeen met het niveau dat voor het laatst werd gezien in juni 2006. De centrale bank heeft in totaal dit jaar de rente met 375 basispunten verlaagd, inclusief de laatste verlaging.

Rentekoers

Na de mededeling van de centrale bank is de Hongaarse Forint gestegen tot de hoogste koers in 5 dagen van 190.59 ten opzichte van de Amerikaanse Dollar om 8.05 a.m. ET, 1.3% hoger dan de eindkoers van afgelopen vrijdag van 193.05.
Het besluit om de rente beperkt te verlagen duidt er mogelijk op dat de centrale bank het monetaire versoepeling beleid eerder beëindigt dan economen hadden verwacht. Maar volgens Capital Economics is er een goede kans dat er de komende maanden monetaire versoepeling plaatsvindt. Volgens het in Londen gevestigde onderzoeksbureau zijn de marktverwachtingen voor een verhoging van het belangrijkste rentetarief tot 6.5% in de tweede helft van 2010 niet realistisch gezien de onzekerheid in de reële economie.

Hongaarse economie

De inflatie is in november gestegen tot 5.2% ten opzichte van 4.7% in oktober, ruim boven de doelstelling van 3% van de centrale bank. De kerninflatie bedroeg 4.8%, iets boven het percentage van 4.9% in oktober. De centrale bank verwacht dat de inflatie voor dit jaar zal uitkomen op 4.2% en op 3.9% in 2010. De economie is met 1.8% gekrompen in het derde kwartaal, iets minder dan de krimp van 1.9% in het tweede kwartaal. De centrale bank verwacht dat de economie met 6.7% zal krimpen dit jaar en met 0.6% volgend jaar.

Verbetering

Als gevolg van de serie renteverlagingen en andere steunmaatregelen lijken sommige componenten van de Hongaarse economie te stabiliseren. Vandaag heeft de onafhankelijke economische denktank GKI bekend gemaakt dat het economisch sentiment voor Hongarije is verbeterd in December doordat zowel het consumentenvertrouwen als het vertrouwen in het bedrijfsleven is verbeterd. De afgenomen industriële productie heeft zich hersteld in oktober en ook de handel is verbeterd.

Renteverhoging

De Hongaarse centrale bank heeft de rente verlaagd op het moment dat andere centrale banken zijn begonnen met het verhogen van de rente doordat economieën tekens van herstel laten zien na de mondiale economische recessie. De Noorse centrale bank verhoogde in december voor de tweede opeenvolgende keer de rente met 25 basispunten tot 1.75%. De Noorse centrale bank was de eerste centrale bank in Europa die de rente verhoogde na de crisis. In Azië was Australië de eerste centrale bank die de rente verhoogde.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Hongaarse centrale bank verlaagt rente minder dan verwacht' bijdraagt aan uw kennis.