VS moet stimulus bestedingen verhogen volgens Krugman

03-11-2009 11:04
Paul Krugman, Nobelprijswinnaar en econoom, zei dat de VS de stimulus bestedingen moet verhogen om te voorkomen dat de hoge werkloosheid jarenlang aanhoudt en dat het mogelijk een decennium duurt voordat volledige werkgelegenheid wordt bereikt. “De stimuli hebben hun waarde bewezen maar waren te beperkt,” zo schreef Krugman in een artikel dat vandaag in de New York Times werd gepubliceerd. “De maatregelen hebben geholpen maar waren niet voldoende.”

Positief signaal

Werelds grootste economie groeide 3.5% in het derde kwartaal, gestimuleerd door federale steun voor de huizenmarkt en auto-industrie, zo bleek vorige week. President Barack Obama betitelde het rapport als een “positief signaal” en zei dat de groeiende economie de eerste stap richting het creëren van werkgelegenheid is.

Ver weg

Krugman stelde dat de werkloosheid “uiteindelijk zal dalen, maar heel erg langzaam, zelfs als de economische groei van 3.5% doorzet.” Joseph E. Stiglitz, die de Nobelprijs voor economische wetenschappen in 2001 won, zei op 31 oktober dat het einde van de Amerikaanse recessie “ver weg is” en dat de groei uit het derde kwartaal niet zal doorzetten in 2010.

Hoogste niveau in 26 jaar

De Amerikaanse werkloosheid heeft in september het hoogste niveau in 26 jaar bereikt, 9.8%. Ben S. Bernanke, voorzitter van de Fed, zei vorige maand dat het werkloosheidsniveau mogelijk boven 9% blijft in 2010. Een hoge werkloosheid in combinatie met een sombere economie heeft geleid tot minder investeringen in fabrieken en outillage, alsmede tot dalende bestedingen in productontwikkeling en training van personeel, zo zei Krugman.

Stimulus bestedingen verhogen

“Met de huidige groeicijfers mogen we blij zijn als de werkloosheid jaarlijks met een half procentpunt daalt, wat impliceert dat het een decennium zal duren voordat er min of meer volledige werkgelegenheid wordt bereikt,” zo zei Krugman. “De regering moet veel meer doen. Helaas zijn de politieke vooruitzichten voor verdere maatregelen niet positief.”
Obama’s regering rapporteerde op 30 oktober dat de in februari goedgekeurde stimuli, ter waarde van $787 biljoen, tot dusver direct verantwoordelijk zijn geweest voor het behoud of het creëren van 640.329 arbeidsplaatsen. Het record begrotingstekort van $1.4 triljoen beperkt de mogelijkheden van de President.
“Maar kunnen we het ons veroorloven om meer te doen? We kunnen ons dat niet veroorloven,” zo zei Krugman. “Een hoge werkloosheid heeft niet alleen een negatief effect op de huidige economie maar ook op die van de toekomst.”
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'VS moet stimulus bestedingen verhogen volgens Krugman' bijdraagt aan uw kennis.