Verbeterd Frans bedrijven sentiment door steunmaatregelen en export

09-11-2009 15:56
Het sentiment onder Franse bedrijven is voor de achtste maand verbeterd als gevolg van steunmaatregelen door de regering en door de export. De Franse economie zal waarschijnlijk met 0.5% groeien in het vierde kwartaal, volgens cijfers van de centrale bank. Eerder werd een economisch groei van 0.3% verwacht.

Frans bedrijven sentiment

De door de centrale bank berekende ‘Business Sentiment Indicator’ inzake de Franse industrie is in oktober geklommen tot 95, ten opzichte van een gecorrigeerde waarde van 93 in september, zo rapporteerde de centrale bank vandaag per e-mail. Economen hadden een waarde van 93 verwacht, volgens de mediaan van zes voorspellingen. De indicator inzake de dienstensector is ongewijzigd gebleven op 84.

Franse BBP

Het Franse bruto binnenlands product, dat in het tweede kwartaal met 0.3% is gestegen nadat het vier kwartalen was gedaald, zal waarschijnlijk met 0.5% groeien in de laatste drie maanden van dit jaar, volgens de centrale bank. Vorige maand voorspelde de bank een economische groei van 0.3% voor het vierde kwartaal.

Steunmaatregelen en export

Het Franse BBP is in het derde kwartaal waarschijnlijk met 0.6% gegroeid, volgens de mediaan van voorspellingen. De BBP cijfers inzake het derde kwartaal zullen op 13 november worden vrijgegeven.
Franse bedrijven hebben geprofiteerd van de hernieuwde economische groei in het tweede kwartaal nadat ze vorig jaar getroffen werden door de recessie. Met een stijgende export en doordat steunmaatregelen van de regering de autoverkoop stimuleren, zal de tweede grootste economie van Europa waarschijnlijk verder groeien in het vierde kwartaal van dit jaar, volgens economen.

Profiteert optimaal

“De orders nemen langzaam maar zeker toe en de vooruitzichten voor de mondiale productie verbeteren ook,” zei Pierre-Olivier Beffy, hoofdeconoom voor Exane BNP Paribas in Parijs. “De economie profiteert optimaal van de effecten van de monetaire en fiscale steunmaatregelen.”
De Franse autoverkoop is in oktober met 20% gestegen doordat de regering 1.000 euro beschikbaar stelt aan autokopers die hun auto van tenminste 10 jaar oud inruilen.
De Franse export is in september met 2.2% toegenomen tot € 29.1 biljoen, waarbij de september cijfers de meest actuele zijn.
De ‘Business Sentiment Indicator’ van september is gecorrigeerd ten opzichte van de waarde van 92 die in eerste instantie werd voorspeld.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Verbeterd Frans bedrijven sentiment door steunmaatregelen en export' bijdraagt aan uw kennis.