Tweede renteverhoging Bank of Israel sinds begin herstel

23-11-2009 12:06
De Israëlische centrale bank, Bank of Israel, heeft onverwachts de referentierente voor de tweede keer sinds het begin van het mondiaal herstel verhoogd, doordat inflatie in de buurt is gekomen van de bovengrens van de inflatiedoelstelling en door de versnelde economische groei. Gouverneur Stanley Fischer heeft de rente met een kwart procentpunt verhoogd tot 1%, zo maakte de in Jeruzalem gevestigde centrale bank vandaag bekend. Twaalf van de zeventien geënquêteerde economen hadden verwacht dat de rente ongewijzigd zou blijven, terwijl vijf de verhoging hadden voorspeld.

Renteverhoging

“Fischer heeft de rente verhoogd omdat deze niet overeenkomt met de inflatie omstandigheden,” zo zei Tal, hoofdstrateeg voor Alumot-Sprint Investment House, die de renteverhoging had verwacht. “Ik verwacht dat hij in 2010 door zal gaan met het verhogen van de rente tot 1.75% à 2% aan het einde van het jaar.”

Bank of Israel

Fischer was in augustus de eerste centrale bankier die de rente verhoogde nadat het herstel van de mondiale economie was ingezet, toen hij de rente met een kwart procentpunt verhoogde tot 0.75% ten opzichte van de laagste rentekoers ooit. Sindsdien heeft hij de rentekoers ongewijzigd gelaten om een balans te creëren tussen het ondersteunen van de economische groei en het verlagen van de inflatie, volgens de centrale bank.

Inflatie

In oktober is de inflatie toegenomen tot 2.9%, in vergelijking met 2.8% in de vorige maand, zo rapporteerde het Centraal Bureau voor de Statistiek op 15 november. Het inflatieniveau zal over twee maanden stijgen tot 3.7%, zo zei Tal. De overheid streeft naar een inflatieniveau tussen 1% en 3% op jaarbasis.

Economische groei

De Israëlische economie is in het derde kwartaal op jaarbasis met 2.2% gegroeid, wat de grootste groei is in meer dan een jaar, na de groei van 1% in het tweede kwartaal. De bank verwacht dat volgend jaar de economische groei zal toenemen tot 2.5% ten opzichte van nul procent in 2009.
“De stijging van de binnenlandse vraag zal ook leiden tot inflatiedruk en dat rechtvaardigt ook de renteverhoging,” zo zei Tal.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Tweede renteverhoging Bank of Israel sinds begin herstel' bijdraagt aan uw kennis.