Rally Yen vergroot zorgen BoJ

28-11-2009 13:04
De Yen bereikte deze week de hoogste koers in veertien jaar ten opzichte van de Greenback, doordat de Bank of Japan de valutafluctuaties niet als een bedreiging beschouwde. Uiteindelijk zijn de zorgen toegenomen doordat de huidige koersen mogelijk hoog genoeg zijn om het herstelproces en de Japanse economie te beschadigen. De Canadese Dollar, die aan het begin van de week fors steeg ten opzichte van de Greenback, is gisteren gedaald doordat Dubai World, de investeringsmaatschappij in handen van de staat, probeert de betalingsverplichtingen uit te stellen, wat een grote mate van risicoaversie heeft veroorzaakt op valutamarkten.

Zorgen BoJ

De Japanse Yen, die wordt beïnvloed door diverse factoren, bereikte deze week de hoogste koers in meer dan een decennium ten opzichte van de Amerikaanse Dollar. De Japanse minister van financiën, Hirohisa Fujii, heeft aangegeven dat uiteindelijk maatregelen genomen zullen worden om de koers van de Yen te controleren. Mogelijk zoekt hij contact met Amerikaanse en Europese centrale bankiers om te interveniëren op valutamarkten, wat een psychologisch effect heeft op de Yen en waardoor deze is gedaald na het bereiken van een recordhoogte enkele dagen geleden. Fujii bevestigde ook dat de G7 mogelijk met oplossingen komt ter voorkoming van ongelijkheden in valutamarkten, hiermee signalerend dat het onwaarschijnlijk is dat de rally van de Yen voort zal duren, waarna de Yen verder is gezakt.

Rally Yen

Na het bereiken van het psychologisch belangrijke niveau van 85 per Dollar, heeft de Yen de eerder behaalde winsten verloren en waarschijnlijk zal de BoJ rigoureuzere maatregelen nemen als de Yen blijft stijgen, volgens analisten. De Japanse valuta is vooral gestegen ten opzichte van de Greenback, die tijdens de afgelopen maanden wereldwijd minder aantrekkelijk is geworden.

Dubai schuld

Optimisme is afgenomen nadat Dubai probeerde om de betalingsverplichtingen uit te stellen, wat van invloed is op risicobehoefte en vooral op commodities en aandelen wereldwijd, die een grote impact hebben op de prestaties van de Canadese Dollar. De winsten van de Loonie zijn de afgelopen dagen verdwenen en de Canadese valuta lijkt af te stevenen op een weekverlies ten opzichte van de Amerikaanse Dollar. De waarde van een vat olie is gedaald tot $72.50 nadat het eerder deze week een waarde van $80 bereikte, wat een enorme invloed heeft op de Loonie, gezien het feit dat energie commodities één van de belangrijkste Canadese exportproducten naar de VS zijn. Hierdoor heeft de Greenback eerdere verliezen ten opzichte van de Canadese Dollar goedgemaakt en ook ten opzichte van andere valuta’s van opkomende exportlanden wereldwijd heeft de Amerikaanse Dollar zich hersteld.

Loonie nieuw slachtoffer

Niet alleen internationaal pessimisme heeft de Loonie vandaag beïnvloed, maar ook een rapport dat een stijging van het huidige begrotingstekort liet zien, waardoor de Canadese valuta feitelijk gedwongen werd om te dalen, volgens specialisten. De economische gevolgen van de schuld van Dubai zullen van grote invloed zijn op risicoaversie niveaus, waardoor de Loonie op korte termijn verder zal dalen.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Rally Yen vergroot zorgen BoJ' bijdraagt aan uw kennis.