Productie China gestegen in oktober en leningen afgenomen

11-11-2009 12:12
China heeft vandaag wisselende economische data voor oktober vrijgegeven, waarbij de sterk gestegen binnenlandse consumptie nog steeds het economisch herstel stimuleert ondanks een zwakke vraag vanuit het buitenland naar Chinese producten. De Chinese industriële productie en detailhandelsverkoop zijn in oktober opnieuw sneller toegenomen dan werd verwacht, zo is gebleken uit cijfers van het Chinees Nationaal Bureau voor de Statistiek.

Soepel monetair beleid

Maar consumenten- en productieprijzen zijn sterker gedaald dan werd verwacht, wat de speculaties voedt dat een onvermijdelijke terugtrekking van het soepele monetair beleid in China mogelijk binnen enkele maanden plaatsvindt.
Gegevens van de centrale bank van China hebben aangetoond dat het aantal nieuw verstrekte leningen door banken in oktober is gedaald tot het laagste maandniveau van dit jaar, wat suggereert dat de autoriteiten de belangrijkste stimulans voor de economie hebben gereduceerd.

Chinese industriële productie

Industriële productie is in oktober met 16.1% toegenomen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, waarmee het de stijging van 15.5%, voorspeld in een onderzoek door FactSet Research, heeft overtroffen, alsmede de groei van 13.9% in september.
De detailhandelsverkoop is ook gestegen, met 16.2%, geholpen door consumentenbestedingen tijdens de uitgebreide Golden Week vakantie, die dit jaar 8 dagen duurde in plaats van 7 dagen.

Achterlopen

“De vrijgegeven cijfers van vandaag bevestigen de sterke ‘top-line’ economische groei. De groei wordt echter sterk gestimuleerd door de zware industriële productie als gevolg van de forse overheidsbestedingen in de autosector en infrastructuur,” zo schreef Royal Bank of Scotland econoom Ben Simpfendorfer in een notitie.
“Het herstel blijft onevenwichtig, wat het resultaat is van een nog altijd zwakke buitenlandse vraag naar Chinese producten en door de lichte industriële sector die achterloopt bij de ‘booming’ zware industriële sector,” zo zei hij.
De Chinese export, de motor van de Chinese economische groei en een belangrijke bron van werkgelegenheid, is sterker gedaald dan de verwachte 13.8%, hoewel de daling een verbetering was ten opzichte van de daling van 15.2% in september.

Binnenlandse vraag aanzienlijk verbetert

De Chinese import is in oktober aanzienlijk gedaald, 6.4%, ten opzichte van een jaar geleden, waardoor het handelsoverschot in september is toegenomen van $12.9 biljoen tot $23.99 biljoen, volgens rapporten van General Administration of Customs.
“Terwijl de binnenlandse vraag aanzienlijk verbetert, is de buitenlandse vraag nog altijd zwak, ondanks de lichte stijging die werd verwacht,” zo schreven HSBC Global Research economen in een rapport aan cliënten.
“Volgens ons impliceert het sterker herstel dat er extra ruimte is gekomen voor het herverdelen van de fiscale bestedingen van infrastructurele bestedingen naar gezondheid en opleiding, in een poging om de consumptie te stimuleren en waardoor volgend jaar de export mogelijk sneller stijgt dan verwacht,” zo stelden men.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Productie China gestegen in oktober en leningen afgenomen' bijdraagt aan uw kennis.