Japanse Yen bereikt gevaarlijke hoogte

30-11-2009 11:12
De recente stijging van de Yen ten opzichte van de Amerikaanse Dollar zou kunnen leiden tot een tweede dip voor de Japanse economie, ondanks dat het reële bruto binnenlands product gedurende twee opeenvolgende kwartalen is gestegen. De forse stijging van de Yen zou ten koste kunnen gaan van de winsten van exportgeoriënteerde bedrijven. Voor de stijging van de Yen verklaarde de overheid dat de economie te maken had met een milde deflatie. De stijging van de Yen zorgt mogelijk voor lagere prijzen van geïmporteerde goederen, wat gunstig is voor consumenten, maar waardoor deflatie aangewakkerd zou kunnen worden en wat zou kunnen leiden tot verminderde economische activiteiten.

Japanse Yen

Afgelopen vrijdag bereikte de Yen de hoogste koers in 14 jaar en 4 maanden. Dit werd gevolgd door het nieuws dat Dubai World, een investeringstak van Dubai’s overheid, een verzoek tot uitstel van betalingsverplichtingen indiende. Hierdoor is de Euro gedaald te midden van de vrees voor verdere verliezen door Europese banken. Aangezien Japan niet direct veel schade heeft overgehouden aan de financiële crisis, die in de herfst van 2008 in de VS begon, werd de Yen gezien als een betrekkelijk veilige investering.

Sombere vooruitzichten

Maar de stijging van de Yen ten opzichte van de Dollar is voornamelijk het gevolg van de rentekoers van praktisch nul procent in de VS en de nogal sombere vooruitzichten voor de Amerikaanse economie. Begin november liet de Federal Open Market Committee van de Amerikaanse Federal Reserve doorschemeren dat de huidige lage rentekoersen gedurende een lange tijd gehandhaafd zouden worden, waardoor valuta’s met hogere rentekoersen en investeringen met hogere rendementen interessanter zouden worden.

Gevaarlijke koers

In oktober is de werkloosheid in de VS gestegen tot meer dan 10%, terwijl in het derde kwartaal het Amerikaanse BBP voor het eerst in vijf kwartalen is gestegen. Meer dan 120 Amerikaanse banken zijn dit jaar omgevallen. Er wordt ook gespeculeerd over het feit dat Amerika bereid is om een zwakkere Dollar te accepteren aangezien het de export wil bevorderen. De stijging van de Yen werd mogelijk ook gestimuleerd doordat de Japanse minster van financiën heeft laten doorschermen een hogere koers van de Yen te accepteren. Als de koers van de Yen hoog blijft dan zullen de omstandigheden voor Japanse bedrijven verslechteren. De overheid moet snel met maatregelen komen om werkloosheid te waarborgen en om de economie te stimuleren. Verder zou het met de VS en Europa moeten overleggen omtrent stabilisatie van de valutamarkt.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Japanse Yen bereikt gevaarlijke hoogte' bijdraagt aan uw kennis.