G20 bedenkt plan inzake afbouwen stimulus

05-11-2009 14:09
De G20 ministers van financiën zullen proberen een plan te ontwerpen voor het afbouwen van de economische stimulus maatregelen die gedurende het afgelopen jaar zijn genomen, zo zei VS minister van financiën Neal Wolin vandaag. “Er zullen diverse overleggen volgen over hoe we dit gaan realiseren, terwijl regeringen een stabielere en beter gereguleerde periode overwegen, waarin de uitzonderlijke maatregelen, genomen door de G20, minder noodzakelijk zijn,” zo zei hij.

Voldoende behoefte

“In de VS en in andere landen is nog voldoende behoefte aan stimulus maatregelen en beleidsmakers moeten blijven aandringen op stimulus voor de korte termijn,” zo vertelde Wolin aan verslaggevers tijdens een lezing in Johannesburg.
De Amerikaanse economie heeft de diepste recessie sinds de Grote Depressie achter zich gelaten, gezien de economische groei van 3.5% in het derde kwartaal, maar de toenemende werkloosheid dreigt het beginnend herstel te ondermijnen.

Hervorming mondiale financiële systeem

Aan het einde van de Afrikaanse drielanden reis zei Wolin dat de G20 ook zou moeten proberen om plannen te maken voor het hervormen van het mondiale financiële systeem, alsmede voor het mondiale “observatieproces” en inzake de rol van het Internationaal Monetair Fonds.
In een speech aan de Wits University van Johannesburg zei hij dat het Amerikaans tekort zou afnemen als “onze stimulus bestedingen afgebouwd worden in het volgend jaar,” maar in een volgend vraag en antwoord sessie weigerde hij een meer gedetailleerde tijdsplanning te geven.

Fiscale discipline

“Eerst willen we ons vooral concentreren op groei en op de kwaliteit van de groei,” zo zei hij. “Regeringen over de hele wereld zullen zich dan moeten wenden tot fiscale discipline en duurzame fiscale trajecten.”
“Het is op dit moment een veelbesproken onderwerp, maar hoe het traject er exact uit gaat zien en wat de tijdsplanning zal zijn blijft onzeker, aangezien we eerst zeker willen zijn dat we onze groeidoelstellingen hebben bereikt. Ik weet niet of dat in drie, vier, vijf of een x-aantal kwartalen zal zijn,” zo zei hij.

VS minister van financiën

In de speech benadrukte Wolin ook het belang van internationale samenwerking en coördinatie bij het verbeteren van het toezicht van mondiale financiële markten.
“Zelfs als we ons focussen op een nationale hervorming is het van groot belang dat onze inspanningen corresponderen met vergelijkbare maatregelen in de rest van de wereld. Als de VS of een G20 land zelfstandig opereert zal er weinig bereikt worden,” zei hij.
Hij liet ook zijn waardering blijken voor de manier waarop de G20 landen de crisis van het afgelopen jaar hebben aangepakt, waarmee hij impliceert dat Washington van mening is dat de gewichtigheid van de G7 afneemt.
“De verschuiving richting de G20 bewijst het kritieke belang van opkomende economieën, zoals die van Zuid Afrika, India, Brazilië, etc.,” zo stelde hij. Om geloofwaardig en effectief te zijn moet de mondiale coördinatie in de 21e eeuw op een breed platform plaatsvinden.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'G20 bedenkt plan inzake afbouwen stimulus' bijdraagt aan uw kennis.