Federal Reserve ziet inflatie nauwelijks als bedreiging

20-11-2009 13:34
Senior vertegenwoordigers van de Amerikaanse Federal Reserve hebben verklaard dat inflatie geen directe bedreiging vormt gezien het feit dat het zwakke economisch herstel en de sombere vooruitzichten inzake werkgelegenheid prijsdruk onder controle houden. Charles Plosser, hoofd van de Federal Reserve Bank in Philadelphia, en Richard Fisher, zijn tegenhanger van de Fed in Dallas, hebben aangegeven dat het Amerikaans herstel op gang is gekomen maar dat er risico’s aanwezig zijn die het herstel kunnen frustreren.

Federal Reserve

“De economie herstelt zich, maar vooralsnog bijzonder langzaam,” zo vertelde Fisher na een speech aan het CATO Institute. “De economie is nog altijd behoorlijk zwak.”
De Amerikaanse centrale bank verlaagde de rentekoersen tot dicht bij nul procent afgelopen december en heeft deze koersen gehandhaafd om het herstel te bevorderen na de diepste recessie sinds de jaren dertig.
Na de laatste bijeenkomst op 3 – 4 november, herhaalden Federal Reserve beleidsmakers de belofte om de extreem lage koersen te handhaven gedurende een uitgebreide periode.

Nauwelijks als bedreiging

Plosser, één van de grootste inflatie tegenstanders binnen de Fed, zei na een speech in Singapore dat de zwakke commerciële vastgoedmarkt een probleem blijft doordat dalende prijzen kleine en middelgrote banken in de VS bedreigen.
Ondanks dat inflatie voorlopig geen bedreiging vormt, zal de VS goed moeten nadenken over een mogelijke koerswijziging ten aanzien van het rentebeleid, gezien het feit dat de economie herstelt, volgens het hoofd van de Federal Reserve Bank in Philadelphia.
Plosser vertelde later dat hij meer vertrouwen begon te krijgen in het herstel van de Amerikaanse economie en dat hij minder bezorgd was over het risico van een ‘double-dip recessie’, maar dat het nog niet het juiste moment was om de rente te verhogen.

Optimistische karakter

James Bullard, president van de St. Louis Fed, was ook pessimistisch over de vooruitzichten voor de Amerikaanse werkgelegenheid.
Bullard vertelde tijdens de bijeenkomst in Parijs dat hij “vertrouwen aan het verliezen was” met betrekking tot het feit dat de werkgelegenheid aan het einde van 2009 zou verbeteren. Hij verwacht tijdens het eerste deel van 2010 een zekere netto aanname van personeel.
De Amerikaanse economie heeft in oktober 190.000 banen verloren, waarmee de werkloosheid is gestegen tot 10.2%, wat het hoogste niveau in 26,5 jaar is.
Het optimistische karakter van de standpunten van de centrale bankiers bevestigt opnieuw de verwachtingen van investeerders dat er op korte termijn geen renteverhogingen zullen plaatsvinden.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Federal Reserve ziet inflatie nauwelijks als bedreiging' bijdraagt aan uw kennis.