Duitse orders industrie verder gestegen in september

07-11-2009 14:09
Duitse fabrieksorders zijn voor de zevende maand gestegen in september, als gevolg van gestegen orders vanuit het buitenland, zo blijkt uit cijfers van het Duitse Ministerie van Economische Zaken (Bundesministerium für Wirtschaft und Technologie) van vandaag. De stijging was vooral het resultaat van de buitenlandse vraag die met 3.7% toenam, terwijl de binnenlandse vraag met 2.3% daalde.

Duitse industriële orders

De fabrieksorders zijn op maandbasis met 0.9% gestegen in september, nadat augustus een naar boven bijgestelde stijging van 2.1% liet zien, terwijl economen een stijging van 1% hadden verwacht. In vergelijking met vorig jaar, zijn de orders met 13.1% gedaald, na de gecorrigeerde daling van 19.8% in augustus.

Sneller herstel

“De Duitse industrie lijkt zich sneller te herstellen dan sommige pessimisten hadden verwacht,” zo zei ING econoom Carsten Brzeski. “Er is hoop dat de industriële sector, de motor van de economische groei, duurzaam herstelt.”
De recentelijk gelijkmatig gestegen orders suggereren dat het ergste voor de Duitse industrie voorbij is. De grootste daling in het recente verleden werd september vorig jaar genoteerd, toen de orders op maandbasis met 7.9% daalde.

Einde recessie

De Duitse economie heeft de recessie in het tweede kwartaal achter zich gelaten nadat het met 0.3% groeide, waarmee het een serie van economische dalingen, die begonnen in het tweede kwartaal van 2008, beëindigde. Uit de herfstvoorspelling van de Europese Commissie blijkt dat de grootste economie van de Eurozone dit jaar waarschijnlijk met 5% zal krimpen, terwijl het volgend jaar waarschijnlijk met 1.2% zal groeien en in 2011 met 1.7%.

Voorzichtig positief

De vooruitzichten voor de Duitse industrie voor volgend jaar zijn “voorzichtig positief”, te midden van een verbeterd sentiment en een sterke stijging in productie in sommige belangrijke ‘upstream sectoren’, volgens cijfers van Deutsche Bank Research. Op 3 november meldde VCI, de Duitse chemische industrie associatie, dat het tempo van het herstel in de industrie toeneemt, gestimuleerd door de vraag vanuit Azië en Latijns Amerika. Onderzoeksgegevens van Markit Economics lieten recentelijk zien dat de Duitse productiesector voor het eerst sinds juli 2008 is gestegen.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Duitse orders industrie verder gestegen in september' bijdraagt aan uw kennis.