Brits inflatieniveau stijgt meer dan verwacht

17-11-2009 10:01
Het Britse inflatieniveau is meer gestegen dan economen hadden voorspeld in oktober, waarbij het voor de eerste keer in acht maanden is gestegen als gevolg van hogere brandstofkosten en vliegtickets. Consumentenprijzen zijn met 1.5% gestegen ten opzichte van vorig jaar, in vergelijking met de vorige maand, volgens het Office for National Statistics in Londen. Op maandbasis zijn de prijzen met 0.2% gestegen.

Volatiliteit

Bank of England beleidsmaker Andrew Sentance zei in een interview gisteren dat inflatie mogelijk te maken krijgt met volatiliteit, waardoor de doelstelling van 2% mogelijk wordt overschreden. Hij zei dat het nog altijd te vroeg is om het beleid aan te scherpen nadat de centrale bank het plan inzake het aankopen van obligaties uitbreidde tot £200 biljoen ($336 biljoen) ter bestrijding van deflatie.
“Dit is de eerste uit een reeks van scherpe stijgingen van de ‘headline inflatie’ gedurende de komende maanden,” zo zei James Knightley, een econoom voor ING Financial Markets in Londen. “Gezien de overcapaciteit in de economie is er geen echte noodzaak om op korte termijn het monetair beleid aan te scherpen. Verwacht wordt dat de inflatie vrij scherp zal dalen tegen het einde van volgend jaar.”

Verdere uitbreiding

BoE beleidsmakers besloten deze maand het programma inzake het kopen van obligaties uit te breiden met £25 biljoen door geld bij te drukken, terwijl de laagste rentekoers ooit van 0.5% werd gehandhaafd. Bank of England gouverneur Mervyn King zei vorige week dat hij bereid was na te denken over een verdere uitbreiding.

Britse inflatieniveau

Het inflatieniveau is gestegen als gevolg van het feit dat de prijzen van brandstof en smeermiddelen dit jaar minder zijn gedaald dan in dezelfde periode vorig jaar, volgens cijfers van het bureau voor de statistiek. Tweedehands auto’s hebben in oktober een recordstijging laten zien als gevolg van een voorraadtekort, terwijl vliegtickets dit jaar zijn gestegen ten opzichte van een daling in 2008.
EasyJet Plc, de tweede grootste discount vliegvaartmaatschappij van Europa, heeft bekend gemaakt dat de winst per stoel, exclusief de effecten van buitenlandse valuta fluctuaties, met 4.1% is gestegen in het jaar dat 30 september eindigde, als gevolg van de recessie waardoor budget luchtvaartmaatschappijen populairder werden.

Voorlopig beperkt

Bank of England publiceerde 11 november de nieuwe voorspellingen inzake de kwartaalgroei en inflatie, waaruit is gebleken dat het inflatieniveau voor 2012 niet zal dalen tot de doelstelling van 2%, hoewel rond de jaarwisseling het inflatieniveau zal stijgen boven de doelstelling als gevolg van het einde van een tijdelijke verlaging van een prijsverhogende belasting.
“Op korte termijn zal het inflatieniveau waarschijnlijk niet boven de doelstelling uitkomen, ondanks dat we ook enige volatiliteit verwachten. “Naarmate het herstel zich ontwikkelt zal er enige opwaartse druk op inflatie ontstaan.”
De voorzitter van de Federal Reserve, Ben S. Bernanke, daarentegen zei gisten dat inflatie “voorlopig waarschijnlijk beperkt zal blijven” doordat het verminderd aantal bankleningen en de zwakke arbeidsmarkt het tempo van de economische groei verlagen. De door de Federal Reserve geprefereerde inflatie indicator, die energie- en voedselprijzen uitsluit, is in september met 1.3% gestegen ten opzichte van een jaar eerder, tot onder de doelstelling van 2% waaraan het merendeel van de Federal Reserve beleidsmakers de voorkeur geeft.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Brits inflatieniveau stijgt meer dan verwacht' bijdraagt aan uw kennis.