Australische Dollar gesteund door uitspraken RBA vicegouverneur

26-11-2009 11:32
De Australische Dollar heeft een deel van de verliezen van dinsdag gecompenseerd na positieve uitspraken door een top centrale bankier, goede cijfers uit de bouwsector en door recordhoge goudprijzen. Bij het sluiten van de Australische handelssessie stond de Australische Dollar op $US0.9241, een stijging ten opzichte van $US0.9198 bij het sluiten van de handelssessie van gisteren.

Speculaties renteverhoging

Volgens analisten heeft de reeks van positieve nieuwsberichten een gunstig effect op de speculaties dat de Reserve Bank of Australia (RBA) de rente met 25 basispunten zal verhogen tot 3.75% volgende week.
Een indicator, gebaseerd op korttermijn rentekoersen, wees uit dat 76% van de investeerders speculeert op een renteverhoging volgende week. Sommigen denken zelfs dat dit percentage hoger ligt.
“De markten zijn nog steeds te voorzichtig aangezien 74% een nieuwe verhoging verwacht van 25 basispunten door de RBA volgende week, terwijl dit 100% zou moeten zijn,” volgens Annette Beacher, analist voor TD Securities.
Het contrast met Nieuw Zeeland is groot, waar de komende maanden geen verhoging van de koersen wordt verwacht, waardoor de Aussie is gestegen ten opzichte van de Nieuw-Zeelandse dollar tot $NZ1.2725; de hoogste koers in meer dan vijf maanden.
Volgens een valutahandelaar werd de stijging gestimuleerd door handelaren die zijn gaan verkopen om een einde te maken aan de verliezen, waardoor de koers voor ‘short positions’ is uitgekomen op $NZ1.2700.

RBA vicegouverneur

Goede cijfers uit de bouwsector hebben een positief effect gehad op het groeiend vertrouwen onder investeerders inzake een mogelijke renteverhoging door de RBA volgende week. Activiteiten in de bouwsector zijn in het derde kwartaal met 2.2% gestegen tot een recordhoogte van $39.63 biljoen.
Naast de positieve cijfers vanuit de bouwsector waren er ook de optimistische uitspraken door de vicegouverneur van de RBA, die voorspelde dat de economie de komende jaren zou groeien als gevolg van forse resource investeringen, een groeiende populatie en een gezond huishoudinkomen.
De reeks van positieve nieuwsfeiten is ook van invloed op lokale obligatie futures. Het drie jaar contract is 0.03 punt gedaald tot 95.12 en de 10 jaar obligatie futures zijn 0.05 punt gedaald tot 94.59. ‘December bill futures’ zijn 0.04 punt gedaald tot 95.89. Een sterke lokale economie leidde er toe dat de RBA in oktober als eerste centrale bank van de G20 de rente verhoogde. De volgende beleidsbijeenkomst staat gepland voor 1 december.

Eerste keer in de geschiedenis

Als de Australische centrale bank besluit om de rente te verhogen, zou het de derde opeenvolgende renteverhoging zijn. Dit zou de eerste keer in de geschiedenis van de RBA zijn. Een minderheid van de analisten waarschuwde investeerders de kans niet uit te sluiten dat de Australische centrale bank de rentekoersen handhaaft.
Stephen Roberts, een econoom voor Nomura, bestrijdt dat de RBA voorzichtig zou zijn om de rente te snel te verhogen als het de binnenlandse groei hindert in een nog altijd kwetsbare mondiale omgeving.
Hij was één van de drie analisten die vorige week de RBA adviseerde om de koersen stabiel te houden. “Het is duidelijk dat we op dit moment niet teveel groei zien,” zo zei Roberts.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Australische Dollar gesteund door uitspraken RBA vicegouverneur' bijdraagt aan uw kennis.