Amerikaanse consumenten somberder gestemd begin november

14-11-2009 11:01
Consumenten in de VS houden hun twijfels over de aard van het onlangs ingezette economisch herstel, volgens rapporten van de University of Michigan/ Reuters inzake de consumentensentiment index die vrijdag werden vrijgegeven. De index inzake het consumentsentiment is begin november gedaald tot 66.0 ten opzichte van 70.6 in oktober.

Somberder

De index was in september gestegen tot 73.5, maar is nu gedurende twee opeenvolgende maanden gedaald. Volgens analisten zijn consumenten niet overtuigd van het herstel, gezien de stijgende werkloosheid, die in oktober het hoogste niveau in 26 jaar heeft bereikt; 10.2%.

Bijzonder zwak consumentenvertrouwen

“Totdat we beginnen met het creëren van banen en de werkloosheid afneemt, zal het consumentenvertrouwen bijzonder zwak blijven, waardoor een substantieel herstel in bestedingen wordt verhinderd,” volgens Jennifer Lee, een econoom voor BMO Capital Markets. Economen hadden voorspeld dat de index zou stijgen tot 71.8.

Subindexen

De beoordeling door consumenten van de huidige economie is gedaald van 73.7 tot 69.6. Korte termijn verwachtingen van consumenten met betrekking tot de economie zijn gedaald 68.6 tot 63.7. Het is voor het eerst sinds juli dat beide subindexen zijn gedaald.

Inflatieverwachtingen

Op het inflatiefront zijn de inflatieverwachtingen voor het volgend jaar gedaald van 2.9% tot 2.8%. Voor wat betreft de langere termijn zijn de inflatieverwachtingen voor de komende vijf jaar gestegen van 2.9% tot 3.1%.
Federal Reserve officials hebben aangegeven dat ze de consumentenverwachtingen inzake inflatie nauwlettend in de gaten houden. Ze worden gesteund door de stabiliteit van de verwachtingen, ondanks het monetair beleid van de centrale bank met historisch lage rentetarieven van nul procent.

Handelstekort

Eerder deze vrijdag maakte de regering bekend dat het handelstekort dramatisch is toegenomen in september. De Labor Department heeft ook aangegeven dat de importprijzen in oktober met 0.7% zijn gestegen.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Amerikaanse consumenten somberder gestemd begin november' bijdraagt aan uw kennis.