Vanaf juli renteverhogingen in Nieuw Zeeland

12-10-2009 14:24
De centrale bank van Nieuw Zeeland zal tot juli wachten alvorens het een serie “agressieve” verhogingen van de referentierente initieert, volgens JPMorgan Chase & Co. Alan Bollard, gouverneur van de centrale bank, zal waarschijnlijk de officiële rentekoers van 2.5% tot juli handhaven, waarna hij deze aan het einde van 2010 zal verhogen tot 4%, zo zei Helen Kevans, een econoom in Sydney voor JPMorgan. Ze verwacht in juli en september renteverhogingen van 50 basispunten als het begin van de serie verhogingen. Eén basispunt is 0.01 procentpunt.

Renteverhogingen

“De Reserve Bank van Nieuw Zeeland zal voorkomen dat het herstel verstoort wordt door de rente te vroeg te verhogen,” zei Kevans. “Het uitstellen van de eerste renteverhoging betekent dat de bank agressiever zal moeten handelen als de verhogingscyclus begint.”
Bollard zei op 10 september dat hij niet van plan was om voor het einde van 2010 de leenkosten te verhogen omdat het economisch herstel stimulus nodig heeft. Sinds die mededeling is uit rapporten gebleken dat het vertrouwen onder bedrijven in september het hoogste niveau in 10 jaar heeft bereikt, terwijl het consumentenvertrouwen het hoogst was sinds 2005, wat een positief effect heeft op de binnenlandse vraag, zo zei Kevans.

Vanaf juli

“De Reserve Bank zal in het begin van 2010 overgaan tot een neutraal beleid om de eerste renteverhoging in juli mogelijk te maken,” volgens de JPMorgan econoom. “Tegen die tijd moet de Reserve Bank overtuigd zijn van het feit dat het afbouwen van de stimulus het herstel niet zal dwarsbomen.”
Zeven van de elf geënquêteerde economen voorspelden vorige week dat Bollard voor 30 juni de ‘cash rate’ met minstens een kwart punt zou verhogen. Handelaren verwachten dat in oktober volgend jaar de koers 4% zal bedragen, zo blijkt uit een index van Credit Suisse gebaseerd op valutaruil.
Volgens JPMorgan zal de economie van Nieuw Zeeland volgend jaar met 2.8% groeien, terwijl eerder een economische groei van 2.3% werd voorspeld.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Vanaf juli renteverhogingen in Nieuw Zeeland' bijdraagt aan uw kennis.