Stijging Duitse orders industrie hoger dan voorspeld

07-10-2009 15:12
Duitse fabrieksorders zijn meer gestegen dan economen voorspelden in augustus, wat aangeeft dat de economische groei in de grootste economie van Europa verder versnelt in het derde kwartaal. De orders, gecorrigeerd voor seizoen- en inflatieinvloeden, zijn 1.4% gestegen ten opzichte van juli, toen het een gecorrigeerde stijging liet zien van 3.1%; de zesde opeenvolgende stijging, rapporteerde het Federal Ministry of Economics and Technology vandaag. In vergelijking met vorig jaar zijn de orders 20.4% gedaald.

Duitse economie

De Duitse economie heeft zich in het tweede kwartaal hersteld van de diepste recessie in meer dan zestig jaar doordat stimuli van de regering consumptie hebben gestimuleerd en nadat een export crisis afzwakte. Terwijl het vertrouwen onder bedrijven en consumenten is gestegen tot het hoogste niveau in meer dan een jaar, zou de stijgende werkloosheid mogelijk de binnenlandse vraag en het economisch herstel kunnen temperen. “De Duitse economie presteert duidelijk het beste, waarmee het de status van export aanjager onderstreept,” zo schreef Nick Kounis, hoofdeconoom Europa voor Fortis Bank Nederland NV in Amsterdam, in een schrijven aan klanten. “Het herstel van andere grote economieën zoals die van Italië en Spanje verloopt matig. Het rapport bewijst dat de Europese economie in twee tempo’s herstelt.”
Buitenlandse orders zijn 4.6% gestegen in september ten opzichte van de vorige maand, zo blijkt uit het rapport van vandaag. Binnenlandse orders zijn met 1.9% gedaald.

Investeringsbehoefte

“De industrie herstelt zich langzaam maar we zijn nog ver verwijderd van de niveaus van voor de crisis,” zo zei Joerg Lueschow, een econoom voor WestLB AG in Düsseldorf. “Ik verwacht weinig impulsen van de binnenlandse vraag in de komende maanden. Er is een enorme overcapaciteit waardoor bedrijven mogelijk minder snel zullen overgaan tot investeren.”
Het vertrouwen onder Duitse bedrijven is in september gestegen tot het hoogste niveau in twaalf maanden, zo rapporteerde het Ifo-instituut op 24 september. Het consumentenvertrouwen heeft het hoogste niveau in 16 maanden bereikt. Het ministerie rapporteerde vandaag dat de industriële productie hoogstwaarschijnlijk zal stijgen in het derde kwartaal.

Afhankelijk

De economie is waarschijnlijk ongeveer 0.75% gegroeid in het derde kwartaal ten opzichte van het tweede kwartaal, toen het 0.3% groeide, zo zei Axel Weber, president van de Duitse Bundesbank, op 3 oktober. “Terwijl de algemene economische trend positief is, blijft het herstel afhankelijk van fiscale en monetaire maatregelen die niet te snel afgebouwd moeten worden,” volgens Weber.
De Duitse binnenlandse vraag was deels het gevolg van de sloopregeling. De verkoop van Bayerische Motoren Werke AG (BMW) is in Duitsland in augustus 3.5% gestegen ten opzichte van een jaar eerder, zo meldde de in München gevestigde autoproducent vorige maand. Het budget voor de sloopregeling ter waarde van €5 biljoen ($7.3 biljoen) droogde deze maand eerder op dan vorige maand werd voorspeld.
“Het herstel zal geen rechte ‘upward-sloped line’ vertonen,” volgens Carsten Brzeski, een econoom voor de ING Groep in Brussel. “Zonder de sloopregeling zou consumptie in de komende maanden kunnen tegenvallen.”
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Stijging Duitse orders industrie hoger dan voorspeld' bijdraagt aan uw kennis.