Output eurozone stijgt het snelst sinds December 2007

23-10-2009 18:45
De output in de eurozone is in oktober het snelst gestegen sinds eind 2007, terwijl de indicator inzake het Duits bedrijfsleven sentiment licht is gestegen deze maand. De initiële samengestelde output index voor de eurozone is gestegen tot 53.0 in oktober ten opzichte van 51.1 in september. De output in de private sector is voor de derde opeenvolgende maand gestegen en het betreft de grootste stijging sinds december 2007. Economen hadden een waarde van 51.6 verwacht, volgens FactSet.

Output eurozone stijgt

De ‘manufacturing purchasing managers' index’ is gestegen van 49.3 tot 50.7 in oktober, wat de hoogste waarde in 18 maanden betekent en overtreft de verwachte stijging tot 50.
De ‘services business activity index’ is in oktober tot de hoogste waarde in 20 maanden gestegen, 52.3, ten opzichte van 50.9 in september.
Volgens Chris Williamson, hoofdeconoom voor Markit, blijkt uit de cijfers dat de eurozone economie het vierde kwartaal sterk is begonnen met een toegenomen groei in zowel de industriële sector als de dienstensector.
De cijfers komen overeen met het bruto binnenlands product dat op kwartaalbasis ongeveer 0.4% is gestegen in oktober, zo stelde Williamson.
“Het is hoopgevend dat het banenverlies afneemt en dat prognoses inzake het vertrouwen in de dienstensector en industriële ‘order-to-inventory ratios’ suggereren dat de arbeidsmarkt begin volgend jaar stabiliseert,” volgens de hoofdeconoom.

Geen verassing

De ‘Ifo Business Climate Index’ inzake de Duitse industrie en handel is in oktober gestegen tot 91.9 ten opzichte van 91.3 in de vorige maand, zo rapporteerde het in München gevestigde Ifo Institute for Economic Research vrijdag. Dat was licht onder de consensus voorspelling van 92.
De Ifo index is er niet in geslaagd om voor de tweede opeenvolgende maand positief te verassen, volgens Joerg Kraemer, hoofdeconoom voor Commerzbank AG.

Minder slecht

“Voor het algehele ‘business climate’ lijkt de periode van positieve verassingen over te zijn,” zo schreef Kraemer aan cliënten. De eurozone industrie PMI, “die de huidige bedrijfsomstandigheden beter weergeeft, zal de komende maanden positief blijven verassen.”
De Ifo verwachtingen index is in oktober tot 96.8 gestegen ten opzichte van 95.7 in september.
“Het ‘manufacturing business climate’ is niet zo slecht als in de vorige maand,” zo stelde het Ifo instituut. “Ondanks de appreciatie van de Euro zien bedrijven verbeterde exportmogelijkheden.”
Bedrijven zijn van plan om het tempo waarin banen verloren gaan “ietwat” te verminderen, volgens het instituut.

Detailhandel

De detailhandel is echter minder tevreden over de huidige situatie van het bedrijfsleven en bovendien zijn ze sceptischer ten aanzien van de perspectieven voor het bedrijfsleven dan in september, zo blijkt uit het onderzoek. In de bouwsector blijft het ‘business climate’ grotendeels onveranderd, volgens het Ifo instituut.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Output eurozone stijgt het snelst sinds December 2007' bijdraagt aan uw kennis.