Norman Chan belooft Dollarkoppeling te handhaven

02-10-2009 10:12
De bestuursvoorzitter van de Hong Kong Monetary Authority (HKMA) zei dat hij de gekoppelde wisselkoers van de Hongkong Dollar zal handhaven, nadat de centrale bank voor de eerste keer onder zijn bewind intervenieerde om de stijging van de nationale valuta te beëindigen. Volgens Chan, die vandaag begon als bestuursvoorzitter van de HKMA, is zijn eerste taak “het behouden van onze valutamarktstabiliteit door middel van het handhaven van ons gekoppeld wisselkoerssysteem.” De HKMA heeft HK$3.1 biljoen ($400 miljoen) in fondsen voor banken geïnvesteerd om te voorkomen dat de valuta boven de vaste koers stijgt.

Internationaal financieel centrum

Chan zei dat hij de status van Hongkong als internationaal financieel centrum wilde consolideren, alsmede het uitbreiden van de functie van de stad bij het helpen van China om het gebruik van de Yuan te promoten in de handel en buitenlandse investeringen. De Chinese overheid begon vorige week voor het eerst in het bestaan van de stad met het verkopen van Yuan obligaties, om zo toegang te krijgen tot 56.7 biljoen Yuan ($8.3 biljoen) in deposito’s in Hongkongse banken.

Belangrijkste uitdaging

Bank of East Asia Ltd. en HSBC Holdings Plc’s China hebben dit jaar al Yuan obligaties verkocht in Hongkong, waarmee zij de eerste buitenlandse banken waren. Verder neemt de stad deel aan een proefprogramma om het gebruik van de valuta toe te staan in handelstransacties met het Chinese vasteland.
“Banken voorbereiden op een verhoogd gebruik van de Yuan in het gebied zal Chan’s belangrijkste uitdaging zijn,” zei Tim Condon, hoofd Azië onderzoek voor ING Groep NV in Singapore. Hij voorspelt dat de Yuan geleidelijk gebruikt zal worden in de dagelijkse handelstransacties in Hongkong.

Dollarkoppeling

De koers van de Hongkong Dollar werd in 1983 vastgesteld op HK$7.8 ten opzichte van de Greenback en vanaf 2005 mocht de koers variëren tussen HK$7.75 en HK$7.85. Vandaag bedroeg de koers HK$7.7501.
“De wereldeconomie en het mondiale financiële systeem kampen nog steeds met vele onzekerheden,” zo stelde Chan vandaag in een persbericht. “Op dit ongebruikelijk moment zijn er veel uitdagingen voor de HKMA.”
Chan, die 17 juli benoemd werd als opvolger van Joseph Yam als bestuursvoorzitter van de HKMA, wordt verantwoordelijk voor een valutareserve poule ter waarde van $223 biljoen; de achtste grootste ter wereld. Yam, die bestuursvoorzitter van de HKMA was sinds de oprichting in 1993, zei op 26 augustus dat zijn opvolger de vaste valutakoers zou ondersteunen.

Norman Chan

“De koppeling is een bijzonder flexibel en sterk valutakoerssysteem, en als Norman dit systeem ongewijzigd laat zal hij weinig problemen kennen,” zo zei Condon.
Chan begon zijn loopbaan bij de overheid in 1976 na het behalen van zijn sociologie diploma aan de Chinese University of Hong Kong. Hij was bestuursvoorzitter van de HKMA toen deze werd opgericht en werd in 1996 benoemd tot vicebestuursvoorzitter.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Norman Chan belooft Dollarkoppeling te handhaven' bijdraagt aan uw kennis.