Japanse Yen stijgt door speculaties oen forse winst Real

30-10-2009 14:00
De Japanse Yen is vandaag gestegen ten opzichte van de Amerikaanse Dollar, na de correctie van gisteren van het USD/ JPY valutapaar, doordat handelaren speculeren over een mogelijke geld repatriëring door Japanse exportbedrijven. De Braziliaanse Real heeft vandaag één van de grootste winsten geboekt ten opzichte van de Greenback als gevolg van binnen- en buitenlandse omstandigheden.

Ongewijzigde referentierente

De Bank of Japan heeft de referentierente van 0.1% ongewijzigd gelaten. De centrale bank heeft ook verklaard dat het kopen van binnenlandse schulden mogelijk wordt beëindigd aan het einde van dit jaar, waarmee het vertrouwen uitspreekt in een sterkere economie. De Yen is gestegen ten opzichte van alle belangrijke valuta’s vandaag doordat het beleid van het opkopen van bedrijfsschulden de vraag naar de Yen negatief beïnvloedt.

Valutaconversie

Japanse exportbedrijven verkopen hun goederen en diensten in het buitenland tegen buitenlandse valuta’s (de Amerikaanse Dollar is de meest populaire), waarna ze de inkomsten in buitenlandse valuta’s moeten repatriëren door deze te converteren naar Japanse Yens. Het merendeel van de bedrijven was niet enthousiast ten opzichte van het converteren toen de koers van het valutapaar USD/ JPY tot onder 90 was gedaald. Op het moment dat de koers tijdens de afgelopen twee weken steeg tot ongeveer 92 begonnen exporterende bedrijven te converteren.

Speculaties over geldrepatriëring

Valuta analisten zijn van mening dat de huidige opwaartse trend van de Yen niet te lang zal duren, gezien het feit dat de repatriatie mogelijk eindigt wanneer de koers van 90 Dollar per Yen opnieuw wordt bereikt. Deze koersen brengen ook het gevaar van valuta interventie door de Bank of Japan met zich mee. Zo’n interventie, in combinatie met het mondiaal economisch herstel, stimuleert mogelijk een volgende lange termijn ‘Yen-gebaseerde carry trade’.

Forse winst Real

De Braziliaanse Real heeft één van de grootste stijgingen ten opzichte van de Amerikaanse Dollar laten zien vandaag, doordat zowel het binnen- als buitenlands economisch scenario heeft geleid tot risicobehoefte. Hierdoor is ook de attractiviteit van valuta’s van opkomende markten toegenomen en is de Greenback gedaald ten opzichte van de 16 meest verhandelde valuta’s.

Risicobehoefte

Risicobehoefte is ontstaan op valutamarkten nadat een rapport heeft uitgewezen dat de Amerikaanse economie is gegroeid in het derde kwartaal. Hierdoor is de Braziliaanse Real gestegen, alsmede door binnenlandse speculaties dat de nationale centrale bank niet zal overgaan tot een valuta interventie om de rally van de Real te beëindigen.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Japanse Yen stijgt door speculaties oen forse winst Real' bijdraagt aan uw kennis.