India handhaaft economische stimuli volgens Rangarajan

14-10-2009 13:22
India zal gedurende dit fiscaal jaar de economische stimuli handhaven, terwijl het niet waarschijnlijk is dat de centrale bank op dit moment het accommoderend fiscaal beleid zal wijzigen, zo zei C. Rangarajan, voorzitter van de Prime Minister’s Economic Advisory Council. De Reserve Bank of India (RBI) opteert mogelijk voor het wegwerken van het overtollige geld van het financiële systeem, gezien het feit dat de inflatie fors zal stijgen in de komende maanden, terwijl het de referentie rentetarieven mogelijk ongewijzigd laat, aldus Rangarajan. De monetaire autoriteit beëindigt mogelijk ook het aankopen van openmarkt schulden, die tijdens de afgelopen maanden werden gebruikt voor het injecteren van cash, terwijl de economie met een waarde van $1.2 triljoen tijdens dit fiscaal jaar mogelijk een groeipercentage van 6 – 6.5% zal laten zien, zo zei de voormalig gouverneur van de RBI vandaag in New Delhi.
“Wat betreft het monetair beleid heeft de RBI een accommoderend pad gevolgd,” volgens Rangarajan, die de functie van gouverneur van de centrale bank bekleedde in de periode 1992 – 1997. “Aan dit beleid zullen mogelijk geen veranderingen worden aangebracht, tenzij de inflatiedruk erg groot is.”

Bescherming economie

De Reserve Bank heeft de beleidstarieven gehandhaafd op de laagste niveaus, na het zes keer verlagen van de ‘overnight lending rate’ tussen oktober 2008 en april 2009 om de economie te beschermen tegen de mondiale recessie. Het bruto binnenlands product is in het tweede kwartaal 6.1% gestegen; de eerste stijging van het bbp sinds 2007.

Eerder dan de ontwikkelde economieën

De monetaire autoriteit voorspelt dat het inflatiepercentage in India zal stijgen tot 5% in maart, ten opzichte van 0.7% in de week die 26 september eindigde. Gouverneur Duvvuri Subbarao, die de rentekoersen op 27 oktober zal bespreken, zei eerder deze maand dat hij het beleid mogelijk eerder moet aanscherpen dan de ontwikkelde economieën.
De centrale bank “wijzigt de beleidskoers mogelijk niet maar beëindigt mogelijk wel de openmarkt operaties” om prijsstijgingen af te remmen, zo zei Rangarajan.

Real stijgt

Zowel het binnenlands als het buitenlands economisch scenario heeft een positief effect gehad op de Braziliaanse valuta, waardoor deze is gestegen ten opzichte van de Greenback en diverse andere belangrijke valuta’s, terwijl een gewijzigde groeivoorspelling van de Zuid Amerikaanse economie vergezeld ging met positieve cijfers.
Brazilië heeft één van de hoogste rentekoersen in de wereld en verwacht wordt dat deze komend jaar verder zullen stijgen als de economische groei in het land wordt bevestigd, zoals de voorspellingen impliceren, wat de Real stimuleert om het hoogste niveau in 2009 te bereiken ten opzichte van het Pond en de Dollar.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'India handhaaft economische stimuli volgens Rangarajan' bijdraagt aan uw kennis.