Amerikaans Congres presenteert Iran sancties

16-10-2009 10:25
Het Amerikaanse Congres heeft President Barack Obama voorzien van wetgeving die buitenlandse bedrijven, die brandstof aan Iran verkopen, uitsluit van het binnenhalen van brandstofcontracten van de Amerikaanse overheid. Deze unilaterale maatregelen vormen embargo’s tegen Tehran als gevolg van het controversiële uraniumverrijkingsprogramma.

Iran sancties

De wetgeving sluit niet-Amerikaanse bedrijven uit die geraffineerde olieproducten aan Iran verkopen met een waarde van meer dan één miljoen Dollar, om contracten met de Department of Energy (DOE) binnen te halen om te leveren aan de noodvoorraden ‘US Strategic Petroleum Reserve’.
De wetgeving geldt ook voor buitenlandse bedrijven die Tehran van enige hulp voorzien ter verbetering van de capaciteit van de eigen raffinaderij of de capaciteit om geraffineerde olieproducten te importeren.
De maatregelen, die deel uitmaken van de ‘DoE's 2010 energy spending bill’, werden twee weken geleden door de Senaat aangenomen met 80 voorkeursstemmen en 17 tegenstemmen nadat het ‘House of Representatives’ de maatregelen eerder al had goedgekeurd.
Na de stemming op 1 oktober in het ‘House of Representatives’ zeiden de republikeinse senatoren Jon Kyl en Susan Collins dat niet-Amerikaanse bedrijven zaken mogen doen in de Amerikaanse economie, die een waarde van 13 triljoen Dollar vertegenwoordigt, of in de Iranese economie die 250 biljoen Dollar waard is.

Aparte maatregelen

Ondertussen zei Howard Berman, voorzitter van het ‘House Foreign Affairs Committee’, dat zijn comité met een eigen wetgeving zal komen die elke buitenlandse onderneming verbiedt om brandstof aan Iran te verkopen of de Iranese import hulp te bieden bij het zakendoen in de VS.
Een vergelijkbare wetgeving heeft de Amerikaanse Senaat in beraad die waarschijnlijk deel zal uitmaken van een geheel aan Iran sancties, voorgesteld door de voorzitter van het ‘Senate Banking Committee’, Chris Dodd.
Ondanks dat Iran een belangrijke olieproducent is, importeert het 40% van de benodigde benzine. De VS vreest dat Iran uranium verrijkt voor de productie van nucleaire wapens, maar volgens Iran is het een vreedzaam programma dat alleen gericht is op het genereren van elektriciteit.

Spaanse industriële omzet daalt

De omzet in de Spaanse industrie is in augustus op jaarbasis 18.8% gedaald, terwijl deze in juli nog met 24.9% daalde, zo rapporteerde het National Statistics Institute vandaag. De omzet is sinds oktober vorig jaar voortdurend met dubbele cijfers gedaald. In de eerste negen maanden van dit jaar is de omzet met 26.5% afgenomen in vergelijking met vorig jaar.
Tegelijkertijd zijn de nieuwe industriële orders in augustus op jaarbasis met 18.4% gedaald, terwijl deze in juli nog met 26.1% afnamen. Ook de nieuwe orders zijn vanaf oktober vorig jaar voortdurend met dubbele cijfers gedaald. In de periode januari – augustus zijn de nieuwe orders met 27.9% afgenomen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Amerikaans Congres presenteert Iran sancties' bijdraagt aan uw kennis.