Afbouwen steunmaatregelen nog niet aan de orde

28-10-2009 15:32
De steunmaatregelen moeten worden gehandhaafd om de economieën te stimuleren, doordat een verdere verslechtering van de Amerikaanse huizenmarkt en fluctuerende olieprijzen een risico vormen voor het mondiaal herstel, volgens Angel Gurria, secretaris-generaal van de OESO. “Het is veel te vroeg om steunmaatregelen af te bouwen,” zo zei Gurria van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een interview in Busan, Zuid-Korea. “De belangrijkste vraag zal zijn wanneer over te gaan van een beleidsmatig herstel naar een onafhankelijke groei.”

Bescheiden herstel

De OESO voorspelde in september een ‘bescheiden’ herstel voor de grootste geïndustrialiseerde economieën in de wereld. De economieën van de G7 landen zullen dit jaar met 3.7% krimpen in plaats van de 4.1% die men in juni voorspelde. De organisatie heeft ook aangegeven dat de zwakke bedrijfswinsten en inkomsten, alsmede de broze situatie op de huizen- en arbeidsmarkt het volgend herstel zal vertragen.

OESO’s Gurria

“Er zijn nog altijd een aantal risico’s die het herstel bedreigen,” zo zei Gurria in een interview. Hiertoe behoort de volatiliteit van de olieprijzen, “die van invloed kan zijn op andere soorten prijzen, zoals de voedselprijzen.” De regeringen hebben de herfinancieringen van banken nog niet afgerond, die “nog niet het normale aantal leningen verstrekken,” volgens Gurria.

Controle

Het smelten van de kredietmarkten leidde tot de financiële crisis die resulteerde in verliezen en afschrijvingen wereldwijd ter waarde van meer dan $1.6 triljoen.
Christian Noyer, bestuurslid van de Europese Centrale Bank, zei eerder deze week dat banken de kapitaalvoorraden moeten verhogen, waarbij hij aandrong op gecontroleerde dividenduitkeringen en vergoedingen aan personeel.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Afbouwen steunmaatregelen nog niet aan de orde' bijdraagt aan uw kennis.