Zuid Afrikaanse economie bedreigd

09-09-2009 15:32
Zuid Afrika wordt bedreigd door het verlies van een groot deel van de industriële sector en tienduizenden banen als gevolg van de mondiale recessie en de opnieuw stijgende Rand, wat een negatief effect heeft op bedrijven die reeds kampen met hogere arbeidskosten en een tekort aan geschoolde werknemers. Een overheidsrapport van 10 september zal aantonen dat de Zuid Afrikaanse industrie16.4% is gekrompen in juli ten opzichte van een jaar geleden. Het land wordt bedreigd door “de-industrialisatie,” zei de handelsminister op 30 juni.

Rand stijgt

De Rand is sinds 5 maart 41% gestegen ten opzichte van de Dollar en in combinatie met de afgenomen mondiale vraag zagen veel bedrijven zich gedwongen om werknemers te ontslaan en productie terug te brengen. De bijdrage van de industriële sector aan het bruto binnenlands product is gedaald tot 14% in het tweede kwartaal ten opzichte van 17% in 2003 en daalt mogelijk verder.

Industriële krimp

De industriële krimp heeft geleid tot de eerste recessie in 17 jaar, waarbij het bruto binnenlands product is gedaald in de laatste drie kwartalen. De industriële sector is in het tweede kwartaal op jaarbasis 10.9% gekrompen, nadat het tijdens het vorige kwartaal een recorddaling van 22.1% liet zien, volgens cijfers gepubliceerd op 18 augustus door het bureau voor de statistiek. Dat was de belangrijkste oorzaak van de economische krimp van 3% in het tweede kwartaal.

Bedreigt door de-industrialisatie

“De internationale economische crisis en de nationale recessie dreigen onze eerdere economische winsten ongedaan te maken,” vertelde minister van economische ontwikkeling Ebrahim Patel, het voormalig hoofd van de belangrijkste kleding vakbond. “We zijn bijzonder bezorgd dat de afgenomen productiecapaciteit permanent is als gevolg van het feit dat fabrieken eerder sluiten dan dat de productie wordt verlaagd.”

Zuid Afrikaanse economie

Voor de crisis had de Zuid Afrikaanse economie het al lastig. Arbeidswetgeving, die het ontslaan van werknemers moeilijker maakt, verhoogt de arbeidskosten, zo blijkt uit onderzoeken door de World Bank. Ook een tekort aan geschoolde werknemers, zoals technici en ingenieurs, verhoogt de arbeidskosten en belemmert een snellere economische groei, volgens de overheid.

Hulp voor bedrijven

“Het is zorgwekkend dat de Zuid Afrikaanse economie voor minder dan 15% uit industrie bestaat tijdens deze fase van de ontwikkeling van het land, ” zei Dave Mohr, hoofd econoom bij Citadel Investment Services in Kaapstad. De overheid is bezorgd dat het banenverlies ten koste gaat van de doelstelling om werkloosheid te reduceren tot 14% in 2014. De huidige werkloosheid in Zuid Afrika bedraagt 23.6%. President Jacob Zuma zei op 5 augustus dat de overheid een fonds van 2.4 biljoen Rand ($312 miljoen) ter beschikking zal stellen aan bedrijven om laaggeschoolde werknemers op te leiden in plaats van te ontslaan. Handelsminister Davies heeft ook beloofd om meer financiële middelen ter beschikking te stellen aan noodlijdende bedrijven.
Industrial Development Corporation, een kredietverlener in handen van de staat, heeft ook 6.1 biljoen Rand gereserveerd voor de komende twee jaar inzake het economisch herstel van bedrijven.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Zuid Afrikaanse economie bedreigd' bijdraagt aan uw kennis.