Winsten Chinese industrie dalen minder snel terwijl economie herstelt

28-09-2009 13:05
De winsten van industriële bedrijven in China zijn minder snel gedaald, terwijl het economisch herstel van de derde grootste economie ter wereld versnelt als gevolg van overheidsbestedingen en een record aantal leningen in het eerste half jaar. De netto winst is in de eerste acht maanden van dit jaar 10.6% gedaald ten opzichte van een jaar eerder tot 1.67 triljoen Yuan ($245 biljoen), volgens cijfers van het bureau voor de statistiek. Tijdens de eerste vijf maanden van dit jaar zijn de winsten met 22.9% gedaald.

Winsten Chinese industrie

De Asian Development Bank (ADB) heeft deze week de voorspellingen voor de economische groei in China naar boven bijgesteld als gevolg van gestegen industriële output en huizenverkoop plus een record aantal nieuw verkochte auto’s waardoor vertrouwen is toegenomen. De regering waarschuwde op 22 september dat de industrie zich in een kritische fase bevindt en dat de beperkte vraag naar Chinese producten niet snel zou verbeteren.
“De Chinese economie herstelt zich in een rap tempo,” zei Sherman Chan, een econoom voor Moody’s Economy.com in Sydney. “Het feit dat het Chinese vasteland solide blijft is gunstig voor de mondiale economie.”

8% economische groei

De omzet van industriële bedrijven is in de eerste acht maanden van dit jaar met 1.6% gestegen tot 32.4 triljoen Yuan, wat betrekking heeft op bedrijven met een jaaromzet van meer dan 5 miljoen Yuan, actief in 39 industrieën, inclusief ijzer, chemie, elektriciteit, telecommunicatie en mijnbouw.
De regering streeft naar een economische groei van 8% om banen te creëren ter beperking van het risico van sociale instabiliteit in het dichtstbevolkte land ter wereld. Premier Wen Jiabao zei op 10 september dat China de monetaire en fiscale stimuli “niet kan en niet zal” terugtrekken.

Zwakste stijging

Een stimulus pakket ter waarde van 4 triljoen Yuan en een record aantal leningen hebben de pijn, veroorzaakt door de mondiale recessie, voor de Chinese export verzacht. Hierdoor is de Chinese economie in het tweede kwartaal met 7.9% gegroeid, terwijl het bruto binnenlands product in het eerste kwartaal 6.1% is gestegen, wat de zwakste stijging in bijna tien jaar is.
De hausse op het gebied van investeringen en leningen heeft de ADB er toe aangezet om de voorspelling voor de economische groei in China naar boven bij te stellen tot 8.2% in vergelijking tot de vorige voorspelling van 7%. De voorspelling voor de economische groei in 2010 is verhoogd van 8% tot 8.9%.

Economie herstelt snel

De economische groei zal in het vierde kwartaal mogelijk 10% of meer bedragen als gevolg van overheidsbestedingen, de binnenlandse consumptie en een herstellende export, zo zei Chen Dongqi, een senior onderzoeker voor de Development and Reform Commission Research Division, op 17 september.
‘Urban fixed-asset investment’ is 33% gestegen in de eerste acht maanden ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De industriële output herstelde zich en is in augustus 12.3% gestegen.

Autoverkoop en MKB

De autoverkoop is in de afgelopen maand 90% gestegen ten opzichte van een jaar eerder als gevolg van belastingverlagingen en subsidies, waardoor China de grootste markt is geworden op het gebied van nieuw verkochte auto’s, gevolgd door de VS. Geely Automobile Holdings Ltd., de grootste private autoproducent van China, heeft in het eerste half jaar de winst meer dan verdubbeld tot 595.9 miljoen Yuan. De Chinese regering heeft deze week maatregelen beloofd om het midden- en kleinbedrijf te helpen inzake de problemen met betrekking tot overcapaciteit, beperkte vraag, dalende winsten en het verkrijgen van leningen. Volgens het Chinese kabinet hebben de maatregelen betrekking op belastingverlagingen en ondersteuning door middel van overheidsbestedingen. “De vooruitzichten voor het midden- en kleinbedrijf verbeteren,” volgens Chan. “Het MKB is tot dusver niet geraakt door de kredietcrisis.”
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Winsten Chinese industrie dalen minder snel terwijl economie herstelt' bijdraagt aan uw kennis.