Vertrouwen Duitse bedrijven stijgt tot hoogste niveau in 12 maanden

24-09-2009 14:13
Het vertrouwen onder Duitse bedrijven is in september gestegen tot het hoogste niveau in 12 maanden, wat aangeeft dat de grootste economie van Europa zich herstelt van de diepste recessie sinds de Tweedewereldoorlog. Het Ifo instituut in München heeft vandaag bekend gemaakt dat de ‘business climate index’ is gestegen tot 91.3 van 90.5 in augustus, wat de hoogste waarde is sinds september vorig jaar. Economen hadden een stijging tot 92 verwacht, zo blijkt uit de mediaan van 40 voorspellingen in een onderzoek. De index bereikte in maart het laagste niveau in 26 jaar.

Vertrouwen Duitse bedrijven

Het rapport inzake het vertrouwen onder Duitse bedrijven valt samen met de laatste fase van de herverkiezingscampagne van bondskanselier Angela Merkel. De sloopregeling van de Duitse regering en de herstellende mondiale handel hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de economische groei van 0.3% in het tweede kwartaal ten opzichte van de eerste drie maanden. Terwijl de Bundesbank een ‘fors herstel’ voorspelt voor het derde kwartaal, zou het herstel kunnen stagneren na het einde van de stimuli en wanneer de werkloosheid stijgt.

Niet-duurzaam

“Over het geheel genomen zal de Duitse economie waarschijnlijk herstellen in de komende vier kwartalen, vooral als gevolg van fiscale stimuli,” zei Stefan Bielmeier, hoofdeconoom Duitsland voor Deutsche Bank AG in Frankfurt. “Het gevaar is dat het herstel niet duurzaam is na het einde van de stimuli.”

Bestedingen

Merkel, die de opiniepeilingen leidt voor de verkiezingen van 27 september, heeft een programma goedgekeurd inzake overheidsbestedingen ter waarde van ongeveer €85 biljoen ($126 biljoen) om economische groei te realiseren. Het programma omvat belastingverlagingen, infrastructurele investeringen en een betaling van €2.500 aan mensen die hun oude auto naar de sloop brengen en een nieuwe kopen. Het budget inzake de sloopregeling was eerder deze maand geheel verbruikt.

Verwachtingen – huidige situatie

De Ifo index inzake de huidige situatie is gestegen tot 87 ten opzichte van 86.2, terwijl de index met betrekking tot verwachtingen van managers is gestegen tot 95.7 van 95, volgens het instituut.
“Het verschil tussen de verwachtingen en de huidige situatie is dermate groot dat ik mijn vraagtekens zet bij de duurzaamheid van het herstel,” zei David Milleker, hoofdeconoom voor Union Investment in Frankfurt. “Duitsland is erg afhankelijk van de export naar andere landen in de Eurozone, terwijl Spanje en andere EU landen met structurele problemen kampen.”

Economische groei van 1.5%

De Spaanse economie zal in 2010 met 0.9% krimpen, terwijl de Ierse economie volgend jaar met 1.5% zal krimpen, volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).
De Duitse economie zal daarentegen volgend jaar met 1.5% groeien nadat het ongeveer 4.5% is gekrompen in 2009, zo bleek op 21 september uit cijfers van het IW economisch instituut in Keulen.
Het vertrouwen onder Duitse investeerders is in september gestegen tot het hoogste niveau in meer dan drie jaar en de ‘benchmark DAX share index’ is meer dan 50% gestegen ten opzichte van maart.

Optimistischer perspectief

“We zien licht aan het einde van de tunnel en er zijn meer en meer tekens dat de economie herstellende is,” zo zei Bernd Scheifele, bestuursvoorzitter van HeidelbergCement, in een interview op 22 september. De cementproducent, die deze week nieuwe aandelen uitgaf ter waarde van €2.25 biljoen, zal “zichtbaar” profiteren van de stimuli van de regering, zo voegde hij toe.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Vertrouwen Duitse bedrijven stijgt tot hoogste niveau in 12 maanden' bijdraagt aan uw kennis.