Verdere ECB maatregelen als herstel stagneert

22-09-2009 11:33
Ivan Sramko, lid van de raad van bestuur van de Europese Centrale Bank en president van de Slowaakse centrale bank, heeft aangegeven dat de bank verdere maatregelen zal nemen om de economie te stimuleren als het herstel stagneert. De Zuid Afrikaanse Rand heeft zich hersteld van de verliezen, die het eerder leed tijdens de handelssessie van vandaag, als gevolg van speculaties dat rentetarieven mogelijk niet verder verlaagd worden, waardoor het hoge rendementsprofiel van de Zuid Afrikaanse valuta interessanter is geworden.

Verdere ECB maatregelen

“Er bestaat nog altijd veel onduidelijkheid over de duurzaamheid” van het herstel en indien noodzakelijk, “zijn centrale banken en de ECB bereid om verdere stappen te ondernemen om de reële economie en financiële markten te stabiliseren,” zo vertelde de president van de Slowaakse centrale bank vandaag in Bratislava aan verslaggevers. “Het zal voor iedereen duidelijk zijn dat verdere maatregelen genomen zullen worden als deze gevraagd worden.”

Laagste niveau ooit

De in Frankfurt gevestigde ECB heeft de ‘benchmark rente’ verlaagd tot 1%; het laagste niveau ooit, en overspoelt banken met goedkoop cash om de Eurozone economie uit de diepste recessie sinds de Tweedewereldoorlog te trekken. Dit kwartaal zal de economie mogelijk weer groeien doordat de handel wereldwijd herstelt en doordat stimulus programma’s van de regering binnenlandse bestedingen stimuleren.
“Ik weet niet hoe de economie zich zal ontwikkelen na het einde van de stimuli,” zei Sramko. De ECB is van mening dat er zowel “vele positieve als negatieve factoren zijn die het economisch herstel kunnen beïnvloeden,” zo stelde Sramko.

Gewijzigde voorspellingen

De ECB wijzigde op 3 september de economische voorspellingen voor de Eurozone, waardoor de economie in 2010 met ongeveer 0.2% zal groeien in plaats van de eerder voorspelde krimp van 0.3%. In 2009 zal de economie ongeveer met 4.1% krimpen, wat minder is dan de krimp van 4.6% die drie maanden geleden werd voorspeld.
De inflatie zal voor dit jaar gemiddeld 0.4% bedragen en 1.2% in 2010, volgens de voorspellingen, terwijl de ECB streeft naar een inflatieniveau net onder 2%.
De voorspellingen “zijn ver onder de doelstelling” en “tot dusver is er geen enkel significant risico dat inflatie snel toeneemt,” zei Sramko.

Rand stijgt

Van alle valuta’s die vandaag zijn gestegen ten opzichte van de Amerikaanse Dollar, is de Zuid Afrikaanse valuta alleen gedaald ten opzichte van de Roemeense Leu. Dit als gevolg van speculaties dat de rentetarieven in Zuid Afrika mogelijk niet verder verlaagd worden en doordat inflatiecijfers in het land laag blijven, waardoor de Rand één van de hoogst renderende valuta’s op de Forex markt is.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Verdere ECB maatregelen als herstel stagneert' bijdraagt aan uw kennis.