Turkse centrale bank verlaagt referentierente

19-09-2009 09:16
De Turkse centrale bank heeft de referentierente met een half procentpunt verlaagd en aangegeven dat het de serie meest rigoureuze renteverlagingen van alle G-20 landen mogelijk uitbreidt, terwijl inflatieontwikkeling in de buurt komt van het langzaamste tempo in 39 jaar. De bank in Ankara heeft de ‘overnight borrowing rate’ verlaagd tot 7.25%; het laagste tarief ooit, zo werd vandaag per e-mail bekendgemaakt. De centrale bank zal binnen acht werkdagen de notulen van de vergadering vrijgeven.

Referentierente

De verlaging betekent dat gouverneur Durmus Yilmaz in elf maanden het tarief met 9.5 procentpunten heeft verlaagd om de gevolgen van de diepste recessie in de geschiedenis te beperken. Het ontbreekt nog steeds aan duidelijke tekens dat de economie herstelt en de versoepelingmaatregelen zullen mogelijk nog voor enige tijd van kracht blijven, zo zei de bank vandaag.
“Er zijn hier geen signalen van een latente beëindiging van de cyclus,” zo zei Yarkin Cebeci, een econoom voor JPMorgan Chase & Co. in Istanbul, die voorspelt dat de centrale bank de rente met een kwart procentpunt zal verlagen volgende maand voordat de bank de serie van verlagingen beëindigt. Mocht er al sprake zijn van enige dreiging dan is het de dreiging van verdere verlagingen.”

Turkse centrale bank

Verdere renteverlagingen zijn afhankelijk van het tempo van het economisch herstel, dat waarschijnlijk “langzaam en gradueel” zal zijn, zo verklaarde de bank in een toelichting op het rentebesluit. Er is geen sprake van een duidelijk herstel in werkgelegenheid en een verbetering in binnenlandse consumptie in het tweede kwartaal van het jaar vervalt mogelijk in het derde kwartaal, aldus de centrale bank.
Het bruto binnenlands product is in het tweede kwartaal 7% gekrompen op jaarbasis, nadat het in het eerste kwartaal de grootste krimp ooit liet zien van 14.3%, zo rapporteerde het bureau voor de statistiek op 10 september. De krimp heeft de werkloosheid omhoog gestuwd tot 13% in de periode van drie maanden die 31 juli eindigde, ten opzichte van 9.4% een jaar eerder, zo maakte het bureau voor de statistiek op 15 september bekend.
Turkije en het Internationaal Monetair Fonds zijn ruim een jaar in gesprek over een mogelijke leenovereenkomst om de economie te versterken ten opzichte van de vertraging in de economie. De regering maakte gisteren een plan bekend dat gericht is op het terugdringen van het begrotingstekort en het lenen over drie jaar. Ook maakte de Turkse regering bekend dat het programma mogelijk de basis vormt voor een nieuwe leenovereenkomst met het IMF.

Van negatief tot stabiel

Standard & Poor’s Ratings Services heeft vandaag de Turkse kredietbeoordeling herzien van negatief tot stabiel, volgend op het plan van gisteren om het lenen te verminderen. “De herziening van de kredietbeoordeling weerspiegelt de vermindering van externe financieringsrisico’s en de publicatie van het fiscale plan inzake de middellange termijn van de regering, waardoor volgens ons de onzekerheid zal afnemen inzake het fiscale pad van Turkije,” zo verklaarde S&P. Standard & Poor’s Ratings Services heeft zijn BB-/B buitenlandse valutabeoordeling voor Turkije en zijn BB/B nationale valutabeoordeling bevestigd.

De inflatie is in augustus afgenomen tot 5.3% ten opzichte van 5.4% een maand eerder, waarmee het in de buurt komt van het inflatieniveau van 5.2% in februari. De bank heeft een inflatieniveau van 7.5% als doelstelling voor 2009, terwijl het meest recente onderzoek onder economen en zakenmensen een inflatieniveau van 5.6% voorspelt voor het einde van dit jaar. Op 29 juli zei de bank dat het waarschijnlijk de rentetarieven op korte termijn zou verlagen om ze vervolgens tot het einde van het jaar ongewijzigd te laten.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Turkse centrale bank verlaagt referentierente' bijdraagt aan uw kennis.