Nieuwe Britse huizenmarktcrisis in 2010

14-09-2009 11:59
Groot Brittannië zal volgend jaar opnieuw te maken krijgen met een huizenmarktcrisis doordat de beschikbaarheid van hypotheken beperkt blijft, volgens Ernst & Young LLC’s ITEM Club. De huizenprijzen zullen in de eerste helft van 2010 dalen, waarna ze gedurende twee jaar stabiel zullen blijven, volgens ITEM Club, die hetzelfde economisch model gebruikt als het Britse ministerie van financiën. Hypotheken “blijven mogelijk schaars en duur” doordat banken de balansen herstructureren terwijl de economie de recessie achter zich laat, volgens ITEM Club.

Britse huizenmarktcrisis

De huizenprijzen in Groot Brittannië zijn in augustus het sterkst gestegen sinds 2006 als gevolg van een tekort aan beschikbare huizen, zo rapporteerde Nationwide Building Society vorige maand. Door de huizenhausse, die 10 jaar duurde en in 2007 zijn hoogtepunt bereikte, zijn huizen 15% in waarde gedaald, terwijl door de crisis de schuld van hypotheekeigenaars groter is dan de waarde van huizen.
“De huidige stabilisatie in de huizenmarkt is een illusie,” volgens Hetal Mehta, een senior economisch adviseur van de ITEM Club. “De fors gestegen prijzen weerspiegelen het acute tekort aan beschikbare woningen, terwijl vele huiseigenaren te maken hebben met het feit dat de huidige waarde van hun huis lager is dan de hypotheek of minder bereidwillig zijn om hun huis te verkopen door de angst voor de verliezen, geleden tijdens de afgelopen twee jaar.”

Goedgekeurde hypotheken

Het aantal hypotheken in het Verenigd Koninkrijk is in juli met 24% gestegen ten opzichte van 56.000 in de vorige maand, zo blijkt uit cijfers van vandaag van de Council of Mortgage Lenders. Desalniettemin laten de cijfers van de Bank of England zien dat het aantal goedgekeurde hypotheken minder dan de helft bedraagt van het aantal in dezelfde periode twee jaar geleden.
De centrale bank zei op 10 september dat het plan om obligaties te kopen ter waarde van £175 biljoen ($292 biljoen) zal worden voortgezet, terwijl het historisch lage, belangrijkste rentetarief van 0.5% zal worden gehandhaafd. Beleidsmakers proberen een solide fundament te creëren voor een economisch herstel na de diepste recessie die deze generatie heeft gekend.

Achterlopen

Volgens ITEM Club zullen de huizenprijzen in de komende vijf jaar niet herstellen tot de piek van 2007. De opleving zal worden gestimuleerd door het herstel van de economie en door een voortdurend tekort aan nieuwe huizen.
Terwijl de overheid als doelstelling heeft om 240.000 huizen te bouwen in de periode tot 2016, blijkt uit een rapport van vandaag dat het plan al achterloopt op schema nadat de bouwsector is gekrompen. ITEM Club becijfert dat het aantal opgeleverde huizen dit jaar minder dan 175.000 zal bedragen. Zuid Engeland zal op korte termijn achterlopen op het herstel aangezien het voor initiële kopers enorm lastig zal zijn om een nieuw huis te kunnen kopen, volgens ITEM Club.
“Om de huizenmarkt opnieuw naar behoren te laten functioneren is het essentieel dat initiële kopers terugkomen op de markt,” zo zei Andrew Goodwin, senior economisch adviseur van ITEM Club. “De huidige situatie van weinig transacties, gedomineerd door speculatieve cash kopers, zal hoogstwaarschijnlijk voortduren.”
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Nieuwe Britse huizenmarktcrisis in 2010' bijdraagt aan uw kennis.