Mogelijke correctie op aandelenmarkten door trage economie VS

30-09-2009 11:45
De Amerikaanse economie functioneert waarschijnlijk trager dan wordt weerspiegeld in aandelenmarkten, wat mogelijk leidt tot een correctie, volgens Nobelprijswinnaar Michael Spence. Investeerders in Amerikaanse aandelenmarkten hebben de stabilisatie en groei van de grootste economie ter wereld “excessief gebruikt”, zo zei Spence gisteren in een interview in Kuala Lumpur. Het is niet aannemelijk dat de VS te maken krijgt met een “double-dip” vertraging, zelfs als dat een risico blijft, volgens de professor emeritus of management aan de Graduate School of Business at Stanford University.

Trage economie VS

“Markten hebben in een kort tijdsbestek stabilisatie gerealiseerd en signalen vertoont dat de economie herstelt na de recessie, tegelijkertijd zijn de stabilisatie en tekens van herstel excessief gebruikt door markten,” volgens Spence. “De Amerikaanse economie lijkt trager te werken dan de perceptie op basis van de huidige aandelenkoersen.”
Amerikaanse aandelen zijn afgelopen week het meest gedaald sinds juli als gevolg van tegenvallende rapporten inzake de huizenmarkt en duurzame goederen, waardoor zorgen zijn toegenomen dat de recordstijging van zes maanden de verwachtingen voor een economisch herstel heeft overtroffen. De Standard & Poor’s 500 Index is 57% gestegen ten opzichte van het laagste niveau in een jaar in maart.

20 keer

De index sloot gisteren op 1,060.61, boven de gemiddelde voorspelling van 1,037 door 10 strategen van de grootste effectenhandelaren van Wall Street. De winsten van dit jaar hebben de waardes van de index omhoog gestuwd tot 20 keer de gerapporteerde operationele winsten van vorig jaar, wat in de buurt komt van het hoge niveau in 2004.

Exceptioneel laag

Beleidsmakers van de Federal Reserve impliceerden vorige week voor het eerst in meer dan een jaar dat de economische groei versnelt. De centrale bank heeft opnieuw bevestigd dat het belangrijkste rentetarief “exceptioneel laag” zal worden gehouden gedurende een “uitgebreide periode.”
Ben S. Bernanke, voorzitter van de Fed, en andere beleidsmakers zullen de rentetarieven verhogen wanneer ze “tamelijk zeker” zijn dat krediet naar alle delen van de economie stroomt en wanneer markten volledig functioneren, volgens Spence, die momenteel in de Maleisische hoofdstad verblijft voor de drie dagen durende Forbes Global CEO Conference, die 28 september van start ging.
“Ik denk niet dat ze een vastgesteld plan hebben wanneer ze in actie zullen komen,” zo zei Spence. “Wat ze waarschijnlijk wel hebben is een aantal indicatoren die aangeven wanneer men moet beginnen met het verhogen van de rentetarieven.”
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Mogelijke correctie op aandelenmarkten door trage economie VS' bijdraagt aan uw kennis.