Huizenprijzen China omhoog door gestegen huizenverkoop en investeringen

10-09-2009 12:22
De huizenprijzen in de 70 grootste steden in China zijn het snelst gestegen in 11 maanden als gevolg van toenemend vertrouwen en het hoogste aantal leningen ooit. In augustus zijn de huizenprijzen 2% gestegen in vergelijking tot een jaar eerder; twee keer zoveel dan in juli, zo blijkt vandaag uit cijfers op de website van het Chinese nationale bureau voor de statistiek. De verkoop van huizen en de ontwikkeling van vastgoedinvesteringen zijn gestegen in augustus, volgens het bureau.

Huizenprijzen China

De steden Shenzhen en Jinhua, gelegen in de oostelijke kustprovincies, lieten de grootste stijgingen zien. De gestegen vastgoedinvesteringen en huizenverkoop vormen het cement voor het herstel van de derde grootste economie van de wereld. Tegelijkertijd leidt de toegenomen waarde van investeringen mogelijk tot ongerustheid inzake een eventueel groter wordende investeringszeepbel als gevolg van leningen ter waarde van $1.1 triljoen in de eerste zeven maanden van dit jaar.
“De verder toegenomen waarde van investeringen weerspiegelt het herstel in vertrouwen onder investeerders,” zei Sherman Chan, een econoom voor Moody’s Economy.com in Sydney. “Beleidsmakers zullen de waarde van investeringen op korte termijn goed in de gaten moeten houden en snel moeten reageren om zeepbellen te voorkomen die de economie kunnen frustreren.”

Huizenverkoop en investeringen

Investeringen in vastgoedontwikkeling zijn met 14.7% toegenomen in augustus ten opzichte van 11.6% een maand eerder, volgens cijfers van vandaag van het bureau voor de statistiek. “Vastgoedinvesteringen zullen dit jaar met 20% toenemen en zullen een stimulerende factor blijven voor de groei van de Chinese economie in 2009 en 2010,” zei Xing Ziqiang, een econoom voor China International Capital Corporation in Beijing.
Fan Gang, adviseur van de centrale bank, zei vorige week dat vastgoedinvesteringen volgend jaar mogelijk toenemen met 30%.
Het stimulus pakket van de overheid ter waarde van 4 triljoen Yuan en de krediethausse hebben geleid tot de snelste groei van de economie in bijna tien jaar in het tweede kwartaal. De economische cijfers voor augustus zullen morgen worden vrijgegeven.
In Jinhua zijn de huizenprijzen met 6.9% gestegen in augustus ten opzichte van een jaar eerder, terwijl in Shenzhen de stijging 6.5% bedroeg. Op jaarbasis noteerden 15 van de 70 steden een daling, terwijl op maandbasis geen enkele stad een daling liet zien.

Aandelen zeepbel

Door een forse daling van de Shanghai Composite Index is de ongerustheid inzake een aandelen zeepbel afgenomen. Aan het einde van de handelssessie is de ‘benchmark’ 0.9% gezakt tot 16%, hiermee verder dalend ten opzichte van de piek op 4 augustus.
Het gevaar van vastgoedzeepbellen doet zich mogelijk eerder voor in steden afzonderlijk dan landelijk, volgens econoom Chan.
“Op basis van de recente beleidsrichting van de overheid, die gericht is op het bewerkstelligen van een evenwichtige ontwikkeling, zullen investeringen in centrale en westelijke regio’s het meest toenemen,” volgens Chan. “Echter, de meest recente doorbraak impliceert dat de reeds verzadigde oostelijke regio ook de grootste stijging noteerde, die hoogstwaarschijnlijk is gestimuleerd door hernieuwd speculatief investeren.”
Het Chinese bruto binnenlands product stijgt mogelijk 9.5% in 2010 nadat het 8.3% is gestegen in 2009; de kleinste stijging in acht jaar, volgens een onderzoek onder 22 economen.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Huizenprijzen China omhoog door gestegen huizenverkoop en investeringen' bijdraagt aan uw kennis.