Bank of Japan handhaaft mogelijk rentetarief door afzwakkend herstel

18-09-2009 11:14
Beleidsmakers van Bank of Japan zullen hoogstwaarschijnlijk de referentierente van ongeveer nul procent handhaven, evenals programma’s inzake noodleningen doordat het economisch herstel lijkt af te zwakken. Gouverneur Masaaki Shirakawa en zijn collega’s zullen de ‘overnight lending rate’ van 0.1% handhaven, volgens een onderzoek onder 23 economen. De bank heeft bekend gemaakt dat men het programma gericht op het versoepelen van de kredietmarkt al heeft verlengd tot het einde van het jaar, maar zal verdere politieke stappen niet onthullen.

Afzwakkend herstel

Het herstel van de Japanse economie na de diepste naoorlogse recessie zwakt mogelijk af, wat blijkt uit het feit dat bedrijven bestedingen verminderen en werknemers ontslaan. Shirakawa zei op 31 augustus dat hij nog niet overtuigd is van het feit dat het economisch herstel duurzaam is na het einde van de stimulus bestedingen en nadat bedrijven de voorraden hebben aangevuld.
“De stimulerende factoren voor het herstel van de economie zijn allemaal niet-duurzaam en Japan heeft weinig ruimte voor het onderzoeken van verdere fiscale en monetaire politieke stappen,” zei Yasunari Ueno, hoofd markteconoom voor Mizuho Securities Co. in Tokyo. “Bank of Japan bestuursleden lijken de visie te delen dat het te laat is om de ongewone maatregelen terug te draaien.”
De tweede grootste economie van de wereld is op jaarbasis 2.3% gegroeid in het laatste kwartaal; de eerste economische groei in meer dan een jaar, gestimuleerd door overheidsbestedingen in binnen- en buitenland.
Cijfers hebben aangetoond dat de werkloosheid een recordhoogte van 5.7% heeft bereikt in juli. Orders voor Japanse machines en consumentenprijzen hebben een recorddaling laten zien van 2.2%, terwijl ook de vraag naar huishoudelijke artikelen is afgenomen.

Niet sterk genoeg

Beleidsmakers wereldwijd blijven de wereldeconomie monitoren. Ben S. Bernanke, voorzitter van de Federal Reserve, waarschuwde deze week dat de Amerikaanse groei mogelijk niet sterk genoeg is om de werkloosheid snel te verminderen. Verder zei hij dat de VS de diepste recessie sinds de jaren ’30 mogelijk achter zich heeft gelaten. Ministers van financiën van de G-20 zeiden deze maand dat het nog prematuur is om de laagste rentetarieven in de geschiedenis te verhogen en de fiscale stimulus ter waarde van $2 triljoen terug te draaien.

Japanse centrale bank

Sinds de meest recente renteverlaging in december is de Japanse centrale bank begonnen met het kopen van ‘corporate schuld’ van leners en het aanbieden van ongelimiteerde leningen met ‘channel funds’ als onderpand aan bedrijven. Beleidsmakers hebben tijdens de vergadering in juli besloten om het programma tot 31 december te verlengen, terwijl de kredietvoorwaarden “strikt” blijven.
Bank of Japan zal vandaag tenminste de economische groei bevestigen door de evaluatie van de economie te upgraden nadat men vorige maand aangaf dat de economie “niet meer verslechterde”.
“De bank overweegt waarschijnlijk een positievere toon,” zo zei Mari Iwashita, hoofd markteconoom voor Daiwa Securities SMBC Co. in Tokyo. “Maar toch is er slechts sprake van tekens van economisch herstel en de banken blijven zeer voorzichtig inzake de toekomst.”

Overheidsobligaties

De centrale bank wordt mogelijk onder druk gezet door de nieuwe regering onder leiding van Yukio Hatoyama om meer overheidsobligaties van leners te kopen om het rendement laag te houden, volgens economen. De regering zal mogelijk schulden moeten verkopen om de verkiezingsbelofte om huishoudens en boeren te steunen te kunnen financieren.
De regerende Democratic Party of Japan (DPJ) “zal in principe proberen om de autonomie van de centrale bank te respecteren,” zo zei Seiji Shiraishi, hoofdeconoom voor HSBC Securities Japan Ltd. in Tokyo. “Maar het is mogelijk dat de regering de centrale bank onder druk zet om de aankoop van overheidsobligaties te verhogen als men tracht de beloftes te financieren door middel van het verkopen van schuld.”
De centrale bank koopt momenteel maandelijks overheidsobligaties ter waarde van ¥1.8 triljoen ($20 biljoen).
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Bank of Japan handhaaft mogelijk rentetarief door afzwakkend herstel' bijdraagt aan uw kennis.