Zweedse werkloosheid neemt toe in juli en Yen stijgt door nieuwe belastingwet

27-08-2009 12:45
De werkloosheid in Zweden is in juli gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, volgens de Statistics Sweden cijfers van vandaag. De Japanse valuta heeft vandaag de winsten van vorige week uitgebreid als gevolg van speculaties dat Japanse investeerders buitenlands kapitaal terugbrengen naar Japan om te profiteren van de nieuwe belastingwet, waardoor de Yen verder is geklommen in een reeds pessimistisch scenario.

Zweedse werkloosheid neemt toe

Het totaal aantal mensen zonder werk bedroeg in juli 398.000, ofwel 7.9% van de beroepsbevolking, wat een stijging van 5.8% betekent ten opzichte van vorig jaar. Economen hadden een werkloosheidspercentage van 8.2% verwacht.
De werkgelegenheid is 2.9% gedaald ten opzichte van juli vorig jaar toen het 66.8% bedroeg. Het totaal aantal werkende mensen bedraagt 4.646.000, waarvan 635.000 personen werkzaam zijn in de industriële, mijn- en steenbouw, energie en milieu sectoren.
Statistics Sweden maakte ook bekend dat het aantal gewerkte uren gemiddeld 80.7 miljoen per week bedraagt, wat een daling van 6.7% betekent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

Yen stijgt

Diverse factoren waren in het voordeel van de Yen waardoor het voor de derde opeenvolgende dag is gestegen ten opzichte van het merendeel van de 16 meest verhandelde valuta’s. Dit was het gevolg van speculaties dat de BBP cijfers uit de VS met betrekking tot het laatste kwartaal een diepere recessie zouden impliceren dan de vorige, wat een positief effect heeft op de vraag naar de betrekkelijke zekerheid van de Japanse valuta. Het Pond is eveneens gedaald ten opzichte van de Yen doordat Japanse exporteurs investeringen repatriëren naar Japan om te profiteren van de nieuwe belastingwet, zelfs nadat vandaag het Verenigd Koninkrijk de grootste stijging in huizenprijzen heeft genoteerd.

Nieuwe belastingwet

Analisten signaleren dat de winsten van deze week van de Japanse Yen sterk gerelateerd zijn aan de nieuwe Chinese wet die werd goedgekeurd om verdere financiële chaos in het land te voorkomen, maar die wel negatieve neveneffecten heeft op handelsmarkten. Het kwartaalrapport van vandaag inzake het Amerikaans BBP maakt ook de toon van het marktsentiment ‘bearish’, aangezien een langere recessie in de VS ongetwijfeld risicoaversie onder handelaren zal vergroten, wat een positief effect heeft op de Japanse Yen.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Zweedse werkloosheid neemt toe in juli en Yen stijgt door nieuwe belastingwet' bijdraagt aan uw kennis.