Zloty stijgt als gevolg van groei Duitse economie

13-08-2009 14:06
De Poolse Zloty is ten opzichte van de Euro geklommen nadat de Duitse economie, de belangrijkste handelspartner van Polen, onverwachts is gestegen in het tweede kwartaal. De Zloty heeft de tweede beste resultaten geboekt van de 25 valuta’s van opkomende markten, en is 1.2% gestegen tot 4.1090 per Euro. De handelswaarde was 4.1144 ten opzichte van de Europese munteenheid om 1:06 p.m. in Warschau.

Duitse groei

Het Duitse bruto binnenlands product (BBP) is in het tweede kwartaal 0.3% gestegen, seizoensbasis gecorrigeerd, volgens het Duitse federale bureau voor de statistiek in Wiesbaden. Economen hadden een krimp verwacht van 0.2%. Ongeveer een kwart van de buitenlandse verkoop door Poolse bedrijven gaat naar Duitsland. Frankrijk, de derde grootste exportmarkt van Polen, is ook onverwachts gegroeid, zo heeft de overheid vandaag aangegeven.

Het meest profiteren

“Betere BBP cijfers uit Duitsland deze morgen hebben de Zloty gestimuleerd,” zei Lutz Karpowitz, een valutastrateeg voor Commerzbank AG in Frankfurt. “Polen zal hoogstwaarschijnlijk het meest van alle Oost-Europese economieën profiteren van het herstel in de Eurozone en dit zal de Zloty verder ondersteunen.”

Zloty stijgt

De Zloty is 19% gestegen ten opzichte van het laagste niveau in vijf jaar, dat werd bereikt op 17 februari, meer dan elk ander land in de regio, waardoor er speculaties zijn ontstaan dat Polen de recessie mogelijk ontloopt. De Poolse economie is als enige van de 10 Oost-Europese EU leden gegroeid in het eerste kwartaal, doordat belastingverlagingen consumentenbestedingen hebben gestimuleerd.

Versnelling negatieve trend

Het volgende sleutelniveau lijkt te liggen op 4.08 per Euro “en een stijging boven dit niveau zou een negatieve trend kunnen versnellen” voor de Euro ten opzichte van de Zloty, zei Jan Koprowski, een valutahandelaar voor BNP Paribas SA in Warschau. “Anders zou er een correctie tot ongeveer 4.20 kunnen plaatsvinden.”

Hongarije

Een rapport van de Hongaarse overheid heeft aangetoond dat de diepste recessie in 18 jaar verder is verdiept in het tweede kwartaal als gevolg van gedaalde industriële- en landbouwproductie.
Het Hongaarse bruto binnenlands product is op jaarbasis 7.6% gedaald, nadat het in het eerste kwartaal 6.7% is gekrompen, zo blijkt uit een eerste rapport van het Hongaars Bureau voor de Statistiek (KSH) in Boedapest.

Historische hoogtes

“Het verschil in groei tussen Hongarije en Polen zal waarschijnlijk in het tweede kwartaal zijn gestegen tot historische hoogtes boven 8%,” zo meldde Gyula Toth, een strateeg opkomende markten voor UniCredit SpA. “Gezien dit enorm verschil in groei en verschillende implicaties met betrekking tot het monetair beleid zullen we de ‘long Zloty/ Forint position’ geïnitieerd op 64.60 aanhouden.” Het Poolse Bureau voor de Statistiek zal 28 augustus de BBP cijfers van het tweede kwartaal vrijgeven. De economie is ‘niet meer dan’ 0.5% gestegen in het laatste kwartaal, volgens Witold Kozinski, vicegouverneur van de centrale bank.

Leu stijgt ondanks sombere cijfers

De Forint is 0.4% gestegen tot 268.49 per Euro. De Tsjechische Koruna is 0.2% geklommen tot 25.75 ten opzichte van de Europese munteenheid. De Leu is 0.1% gestegen tot 4.2177 ten opzichte van de Euro, ondanks het feit dat de Roemeense overheid bekendmaakte dat de economie 8.8% is gekrompen in het tweede kwartaal en 6.2% in de eerste drie maanden van dit jaar.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Zloty stijgt als gevolg van groei Duitse economie' bijdraagt aan uw kennis.