Vooruitzicht Poolse economie bevordert Zloty en Mexicaanse Peso daalt verder

29-08-2009 10:39
De Poolse valuta heeft deze week de stijgende lijn van vorige week doorgetrokken doordat de Poolse economie één van de snelst stijgende economieën in de regio is, wat een positief effect heeft op de regionale aantrekkelijkheid van de Zloty. De Mexicaanse Peso is vrijdag voor de vijfde achtereenvolgende handelssessie gedaald ten opzichte van de Amerikaanse Dollar. Hierdoor heeft de Peso de week afgesloten met een daling van meer dan 3% als gevolg van technische factoren en speculaties over een wijziging in de dagelijkse verkoop van Dollars door de centrale bank.

Zloty bevordert

Nadat de Poolse economie in het laatste kwartaal sneller is gegroeid dan werd verwacht door economen, wordt Polen als één van de meest solide economieën in de regio gezien. Dit bevordert de Zloty om te stijgen ten opzichte van diverse valuta’s, maar vooral ten opzichte van de Euro doordat de Poolse valuta tijdens de zwaarste periodes van de mondiale recessie fors is gedevalueerd.

Mexicaanse Peso daalt

De Peso heeft vrijdag bij het sluiten van de markt in Mexico Stad een koers genoteerd van MXN13.2375 ten opzichte van de Dollar, wat een daling ten opzichte van de koers van donderdag (MXN13.2350) betekent, ver verwijderd van het niveau van MXN12.8335 van een week geleden. “Technische factoren liggen ten grondslag aan de correctie van de Peso,” zo meldde BBVA Bancomer vrijdag.

Wijziging beleid

Investeerders richten zich niet alleen op winstneming maar ook op de waarschijnlijke wijzing in de komende dagen van het beleid van de Mexicaanse beurscommissie inzake de dagelijkse verkoop van Dollars. Deze commissie bestaat uit vertegenwoordigers van de centrale bank en ministeries van financiën.

Sterke speculaties

Bank of Mexico verkoopt dagelijks $50 miljoen aan reserves tegen beurskoersen en dat bedrag kan oplopen tot $250 miljoen als de Peso minimaal 2% daalt ten opzichte van de vorige handelssessie. De commissie zal het beleid 8 september evalueren.
“Speculaties over de dagelijkse verkoop van Dollars zijn behoorlijk sterk,” vertelde een handelaar bij makelaarshuis Invex in Mexico Stad. Verwacht wordt dat de commissie ten minste de dagelijkse verkoop van $50 miljoen, die op 9 september begint, zal beëindigen.
Door de afname van de beursvolatiliteit is de voorwaardelijke verkoop van Dollars slechts twee keer geïnitieerd in de laatste drie maanden, afgelopen woensdag voor het laatst.

Omvang verkleinen

“We zijn van mening dat de autoriteiten deze verkopen zullen beëindigen, ondanks dat ze door de zwakte van de Peso gedurende de afgelopen dagen mogelijk de voorkeur geven aan het verkleinen van de omvang van de verkoop,” rapporteerde BNP Paribas.
Ondanks de recente zwakte van de Peso, verwachten diverse analisten dat de beurskoers op de middenlange termijn zal dalen tot onder MXN13. “Wij zijn van mening dat de recente koersen aantrekkelijk zijn voor het realiseren van ‘long positions’,” volgens BBVA Bancomer.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Vooruitzicht Poolse economie bevordert Zloty en Mexicaanse Peso daalt verder' bijdraagt aan uw kennis.