Vertrouwen Duitse investeerders waarschijnlijk gestegen na einde recessie

18-08-2009 10:03
Het vertrouwen onder Duitse investeerders is waarschijnlijk tot het hoogste niveau in drie jaar gestegen, nadat de grootste economie van Europa onverwachts de recessie achter zich heeft gelaten in het tweede kwartaal, zo blijkt uit een onderzoek onder economen. Het blijft onzeker of het Duits herstel duurzaam zal zijn als de stimulus programma’s zijn verlopen.

Vertrouwen Duitse investeerders

Het ZEW Center for European Economic Research zal bekendmaken dat de index inzake verwachtingen van investeerders en analisten in juli is gestegen van 39.5 tot 45, volgens de mediaan van 50 voorspellingen in een onderzoek. Dat zou het hoogste niveau zijn sinds mei 2006. ZEW zal het rapport, dat gericht is op het voorspellen van ontwikkelingen zes maanden vooruit, vandaag om 11.00 a.m. in Mannheim vrijgeven.

Einde recessie

De Duitse economie is in het tweede kwartaal 0.3% gegroeid ten opzichte van het eerste kwartaal, waardoor het eerder dan werd voorspeld de diepste recessie sinds de Tweedewereldoorlog achter zich heeft gelaten, zo blijkt uit een rapport van vorige week. Het onderzoek van ZEW is gisteren afgesloten. Het herstel zal mogelijk versnellen, gezien de stijgende export en doordat het stimulus programma van de overheid de binnenlandse bestedingen bevordert. De Duitse aandelenindex (DAX) is 41% gestegen sinds 6 maart.

Te pessimistisch

“Verbeterde cijfers inzake de Duitse economie en verbeterd sentiment op aandelenmarkten zullen bijdragen aan een significante verbetering in het ZEW,” zei Ralph Solveen, een econoom voor Commerzbank AG in Frankfurt. “We zullen een sterke tweede helft zien.”
De ZEW indicator van de huidige economische situatie zal waarschijnlijk zijn gestegen van -89.3 tot -85, zo blijkt uit het onderzoek onder economen. Volgens het ministerie van financiën is de voorspelling dat de economie dit jaar 6% zal krimpen mogelijk te pessimistisch.

Nieuw geregistreerde auto’s stijgen

De regering van kanselier Angela Merkel investeert ongeveer € 85 biljoen ($ 120 biljoen) om economische groei aan te wakkeren, inclusief belastingverlagingen en een slooppremie van 2.500 euro als een oude auto aan de sloop wordt aangeboden en een nieuwe auto wordt aangeschaft. Het aantal nieuw geregistreerde auto’s in Duitsland is 22.8% gestegen in de eerste vijf maanden van dit jaar ten opzichte van dezelfde periode in 2008, meldde het federale bureau voor de statistiek gisteren.

Minder negatief

De economische groei “is mogelijk niet duurzaam,” zei Heinrich Bayer, een econoom voor Deutsche Postbank AG in Bonn. “Sloopregelingen en de mondiale handel helpen weliswaar maar het is de vraag of ze een duurzaam effect hebben”
De ZEW index is in juli onverwachts gedaald, terwijl de DAX afgelopen week ongeveer 4% is gedaald. Escada AG, de Duitse producent van luxe kleding, heeft afgelopen week faillissement aangevraagd, wat gevolgen heeft voor 2.200 werknemers. Warenhuis eigenaar Arcandor AG, waar 43.000 mensen werken, heeft in juni uitstel van betaling aangevraagd.
De stijgende werkloosheid “zal van invloed zijn op de ontwikkeling van economische groei,” zei Jean-Claude Trichet, president van de Europese Centrale Bank, op 6 augustus nadat de bank de referentierente ongewijzigd had gelaten op een recordlaagte van 1%. Er zijn desalniettemin “duidelijk minder negatieve” economische signalen, zo stelde hij.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Vertrouwen Duitse investeerders waarschijnlijk gestegen na einde recessie' bijdraagt aan uw kennis.