Verhoging rentetarieven Isael door Fischer gevaar voor herstel

25-08-2009 14:22
Stanley Fischer van Bank of Israel is de eerste gouverneur van de centrale bank die de rentetarieven heeft verhoogd sinds de eerste tekens dat de mondiale recessie verzwakt, wat gevaar kan opleveren voor het herstel van de Israëlische economie als gevolg van een mogelijke appreciatie van de Sjekel. Gisteren verlaagde Fischer onverwachts de leenrente met een kwart procentpunt tot 0.75%. De Sjekel is voor de derde dag gestegen tot 3.7917 om 10:06 a.m. in Tel Aviv.

Israëlische rentetarieven

“Slechts enkele weken geleden intervenieerde de bank intensief om te voorkomen dat de Sjekel excessief zou stijgen,” volgens Win Thin, een senior valutastrateeg voor Brown Brothers Harriman & Co. in New York. “De twee doelstellingen, hogere rentetarieven en een zwakkere valuta, zijn tegenstrijdig.”

Expansief monetair beleid

Fischer kampt met het uitrollen van een expansief monetair beleid terwijl de Sjekel rallied in een land waarbij de helft van het bruto binnenlands product uit export bestaat. Hij kocht gisteren Dollars, slechts twee weken na het beëindigen van de dagelijkse acquisitie die heeft geleid tot $52 biljoen in reserves sinds dat hij begon te kopen in maart 2008.

Ongewone bewegingen

De bank kocht gisteren “tenminste tientallen miljoenen Dollars”, volgens Arie Tal, hoofdanalist voor Alumot-Sprint Investment House, dichtbij Tel Aviv. “Hij begrijpt dat hij de rente moet verhogen om inflatie in te tomen en de export moet ondersteunen door het kopen van Dollars.”
Fischer maakte 10 augustus bekend dat hij de dagelijkse acquisitie van buitenlandse valuta’s ter waarde van $100 miljoen zou beëindigen en alleen nog zou kopen in het geval van “ongewone bewegingen” van de Sjekel. Op 27 juli zei hij dat het aankopen van obligaties zou worden beëindigd.

Meest ongunstige scenario

De Israëlische, Franse, Duitse en Japanse economie zijn opnieuw gegroeid in het tweede kwartaal, wat Fischer heeft geprikkeld om te zeggen dat “de eerste tekens van mondiale groei zijn verschenen,” tijdens een bijeenkomst van bankgouverneurs op 21 augustus in Jackson Hole, Wyoming.
“Te langzaam handelen en ingehaald worden door inflatie zou het meest ongunstige scenario zijn,” zei Koon Chow, een opkomende markten strateeg voor Barclays Capital in London. “Zelfs na de verlaging van 25 basispunten, biedt de Sjekel geen significante ‘carry’. Er zijn vele andere valuta’s die aantrekkelijker zijn.”
Fischer heeft de officiële discontovoet tot een recordlaagte van 0.5% verlaagd en heeft buitenlandse valuta’s en overheidsobligaties gekocht om de economie te stimuleren die op jaarbasis 3.2% is gekrompen in het eerste kwartaal.

Groei in het tweede kwartaal

De Israëlische economie is in het tweede kwartaal op jaarbasis 1% gegroeid doordat de export met 5.8% is gestegen. Een index van de belangrijkste economische indicatoren is voorafgaand 1.2% gestegen in juli, de derde opeenvolgende stijging. De inflatie in Israël bedroeg in juli 3.5% en 3.6% in juni.
Het bruto binnenlands product van Israël bestaat voor 45% uit export en de koers van de Sjekel is ongeveer 3.5% gestegen ten opzichte van 30 juni.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Verhoging rentetarieven Isael door Fischer gevaar voor herstel' bijdraagt aan uw kennis.