Spaanse economie krimpt meer dan verwacht

15-08-2009 13:16
De Spaanse economie is in het tweede kwartaal meer gekrompen dan werd voorspeld, wat impliceert dat de economie van het land, dat voorheen de motor van de Europese groei was, nog niet herstelt zoals de Duitse en Franse economie. Spanje is ook minder concurrerend geworden op het gebied van arbeidskosten in vergelijking met andere Europese landen.

Meer dan verwacht

Het Spaanse bruto binnenlands product (BBP) is 1% gedaald ten opzichte van het vorige kwartaal, toen het 1.9% kromp, zo heeft het centraal bureau voor de statistiek in Madrid vandaag per e-mail bekendgemaakt. Ten opzichte van een jaar geleden is het 4.1% gekrompen. Banco de España voorspelde op 30 juli dat de economie 0.9% zou krimpen in het tweede kwartaal en 4% ten opzichte van een jaar eerder.

Spaanse economie

Het herstel van de Spaanse economie loopt achter op dat van de rest van Europa, terwijl gisteren uit cijfers bleek dat zowel de Duitse als de Franse economie in het tweede kwartaal hernieuwde groei hebben laten zien. Spanje gebruikt stimulus maatregelen ter waarde van 2.3% van het BBP om de economie te steunen, waarbij voor bouwvakkers werkgelegenheid wordt verschaft door middel van overheidsprojecten door het hele land. Spanje wordt geconfronteerd met de gevolgen van het einde van de binnenlandse hausse op de huizenmarkt en het kampt met de hoogste werkloosheid in Europa van 18%.
“Tot het einde van 2010 zal Spanje zeker onder de maat blijven presteren ten opzichte van de rest van Europa,” zei Giada Giani, een econoom voor Citigroup Global Markets in Londen.

Minder concurrerend

De hernieuwde groei in Frankrijk en Duitsland was onder meer het gevolg van de export waarvan Spanje mogelijk niet zal profiteren. Commerzbank AG voorspelt dat sinds de invoering van de Euro de Spaanse arbeidskosten 10% zijn gestegen in verhouding tot de rest van Europa.

Meest omvangrijke stimulus plan

“Spanje heeft een concurrentieprobleem in vergelijking met de andere Eurozone kernlanden, waardoor het niet kan profiteren van de voordelen van een mogelijk herstel in de internationale handel,” zei Giani.
Ondanks dat de overheid het meest omvangrijke stimulus plan van Europa heeft gecreëerd, naar eigen zeggen, en ondanks de additionele maatregelen voor volgend jaar, zal de Spaanse economie 0.9% krimpen in 2010, terwijl de Eurozone zal stagneren, zo blijkt uit de voorspelling door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) van 24 juni. Dat zou betekenen dat Spanje de zwakste resultaten zou boeken van de 30 OESO landen na Hongarije en Ierland.

Kapitaal verplaatst zich

“Divergentie binnen de Eurozone is een risico op dit moment, vooral als de andere economieën beginnen te herstellen,” zei Martin van Vliet, senior econoom voor ING in Amsterdam.
Economische rapporten van de laatste twee jaar hebben benadrukt dat kapitaal zich verplaatst binnen de grootste economieën van Europa. In het Verenigd Koninkrijk is het bruto binnenlands product 0.8% gestegen in het tweede kwartaal, terwijl de economie van zowel Duitsland als Frankrijk is gegroeid. Zowel de Nederlandse als de Oostenrijkse economie is gekrompen, evenals de economieën van Roemenië en Hongarije.

Werkloosheid verdubbeld

“Spanje betaalt nu de prijs voor de jaren waarin er sprake was van een hausse, toen het profiteerde van te lage rentetarieven,” volgens Van Vliet. “Nu de zeepbel is gesprongen zou Spanje de voorkeur geven aan lage rentetarieven voor een uitgestrekte periode.”
Spanje kampt niet alleen met de mondiale crisis maar heeft ook last van het einde van een door schulden ontstane bouwhausse die heeft geleid tot 1 miljoen nieuw gebouwde, onverkochte huizen. De werkloosheid in Spanje is in twee jaar verdubbeld, vooral als gevolg van de werkloosheid onder bouwvakkers, terwijl Spanje voor ongeveer de helft van de gestegen werkloosheid in de Eurozone verantwoordelijk is, volgens Eurostat, het statistische bureau van de Europese Unie.
Gratis demo account
Privacy policy
We vertrouwen erop dat het artikel 'Spaanse economie krimpt meer dan verwacht' bijdraagt aan uw kennis.